Logo

Tyktarmen - colon

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Artikel billede

Tyktarmen begynder til venstre med en blindsæk (coecum), angivet med et d. Det er den egentlige blindtarm. Men det ormeformede vedhæng, appendix (e) er det, der i daglig tale kaldes for blindtarmen. Blindtarmen sidder altså i højre side ned mod lysken.

 

Den del af tyktarmen, der fra tyndtarmens indmunding og blindtarmen fører opad, kaldes af lægerne for colon ascendens tb), mens den vandrette del kaldes colon transversum (a) og den nedadgående del kaldes colon descendens (c), den S-formede bue af tarmen hedder colon sigmoideum. Den går over i rectum eller endetarmen (g).

Hvordan fungerer tyktarmen?

 

Et voksent menneskes tyktarm (colon) er ca. halvanden meter lang og har en diameter på 5-6 centimeter, når materialet fra tyndtarmen bevæger sig igennem den.

Dette materiale er tyndtflydende i den øverste del af tyktarmen. men på vejen mod endetarmen opsuges vandet, så afføringen bliver fastere.

Tyktarmen danner en enkelt stor slynge, som begynder i nedre højre del af maven, hvorefter den fortsætter op over og igen bøjer ned mod endetarmen.

Tarmens vægge består af muskler, der trækker sig sammen i peristaltiske bølger, der fører afføringen i retning af endetarmen.

.............................................................................................................

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,9 (8 stemmer)
Siden er blevet set 2.602 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Kongehusets vederlag øges fra 126,5 til 143,8 mil. kroner. Altså en stigning på 17,3 mil. kroner.
Foreslå nyt svar
Effektiv reklame - klik her