Logo

Joule

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Hvorfor har man internationalt ændret betegnelsen kalorie?

 

Ifølge en bestemmelse, truffet af EF, har vi siden 1. januar 1978 i stedet for kilo-kalorier (kcal.) regnet med kilojoule (kJ).

1 kilo-kalorie svarer til 4,184 kilojoule.

Betegnelsen joule kommer fra navnet på den britiske fysiker James Prescott Joule (1818-1889), der i 1842 opstillede den såkaldte Joule's lov, der siger, at varmeudviklingen i en elektrisk leder er proportional med strømstyrkens kvadrat. Joule påviste også, at varme er en form for energi.

Joule (udtales: djuul) er en måleenhed for varme og energi, der indgår i det såkaldte mks-system, der blev foreslået i 1901 med grundenhederne meter (m), kilogram (kg) og sekund (s).

Heraf er udviklet mksa-systernet og SI-systemet.

Mksa-systemet har grundenhederne meter, kilogram, sekund og ampere.

SI-systemet blev vedtaget i 1960 for at samordne (standardisere) systemerne. Det har grundenhederne kilogram, sekund, ampere, kelvin og candela. Kelvin er måleenhed for temperatur med 0 som det absolutte nulpunkt (minus 273,15 grad Celsius). Candela er måleenhed for lysstyrke.

Joule indgår som led i SI-systemet, og det er praktisk at have et internationalt system, så der ikke opstår misforståelser forskerne og landene imellem, men i praksis sker der ikke noget ved, at almindelige mennesker regner med kalorier nogle år endnu.

1 kilo-joule er lig med det arbejde, der udføres, når kraften i newton virker langs en vej på 1 meter, (en newton er lig med den kraft, der giver massen (1 kg) accelerationen 1 meter pr. sekund).

• Se kalorier.

.............................................................................................................

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (2 stemmer)
Siden er blevet set 2.671 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Regeringen, er der nogen der skal udskiftes?

Foreslå nyt svar
Effektiv reklame - klik her