Logo

Jod

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

 

Hvad bruges jod til?

 

Jod er et grundstof, som er livsnødvendigt, men som kun kræves i særdeles små mængder til de jodholdige skjoldbruskkirtelhormoner thyroxin og trijodotyronin.

 

Man behøver sædvanligvis ikke at indtage jod, og lever man i en jodfattig egn, vil man kunne klare sig ved at bruge lidt jodsalt som bordsalt.

 

Jod opløses let i alkohol, men ikke i vand. En svag opløsning i alkohol, jodtinktur eller jodspiritus, kan anvendes i hjem og på arbejdsplads til at desinficere små sår med, men det må ikke hældes i store, åbne sår.

 

Jodspiritus svier lidt, og mange bruger derfor i stedet »rød jod« (tøsejod), der intet har med jod at gøre, men som også desinficerer. Stoffets navn er merbromin, og det farver stærkt. Merbromin (børnejod) bruges ikke mere, fordi det indeholder kviksølv.

 

I vore dage anbefaler de fleste læger at gå bort fra jodspiritus til sårdesinfektion og i stedet bruge en 1 procents opløsning af Klorhexidin som creme til blødgøring af sårrande og til desinfektion af småskrammer. Cremen skal smøres på i et tyndt lag og kan uden skade anvendes flere gange daglig efter behov.

 

.............................................................................................................

 

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,7 (3 stemmer)
Siden er blevet set 4.424 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Penge kontanter, kan vi undvære dem?Foreslå nyt svar
Effektiv reklame - klik her