Logo

Syfilis

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Hvordan udvikler denne sygdom sig?

Syfilis er en alvorlig kønssygdom, som indtil for kort tid siden forekom her i landet med ca. 300 nye tilfælde hvert år, men på det seneste har vist nogen tilbagegang, formentlig i forbindelse med den tiltagende frygt for AIDS. En lignende tendens er konstateret i vore nabolande og i USA.

I Danmark forekommer omkring halvdelen af tilfældene hos homoseksuelle mænd.

Smitstoffet skyldes den blege spiril, der kaldes treponema pallidum (spirochaeta pallida). Det er en proptrækkerformet bakterie, der så godt som udelukkende smitter gennem kønslig kontakt, idet den trænger ind i kønsorganerne gennem små rifter. Den kan også smitte fra en moder til at nyfødt barn og i enkelte tilfælde kan den smitte via spiseredskaber.

De første tegn på sygdommen viser sig først 2-3 uger efter smitten, idet der på smittestedet danner sig et lille sår eller en lille knude, der kaldes for hård chanker. Hos mænd sidder såret ofte på hovedet af penis (glans) og hos kvinder på eller omkring kønslæberne. Der kan også opstå syfilis i munden, så man kan smitte s med sygdommen gennem kys.

Syfilissåret er næsten aldrig ømt, og det forsvinder i ubehandlede tilfælde af sig selv i løbet af nogle måneder.

Men ret hurtigt efter, at en person er blevet smittet, spreder spirokæterne sig i hele legemet, og i sygdommens anden fase (stadium 2) bliver patienten træt og sløj. På dette stadium kan sygdommen påvises ved Wassermann-reaktionen og ved andre sikre blodprøver.

I det andet stadium får patienten hævede lymfeknuder og udslæt, der ofte kan ses i panden ved hårgrænsen. Det kan også sidde på slimhinderne, hvorfra det kan smitte.

Fra andet stadium går sygdommen ind i en skjult (latent) periode, der kan vare i flere år, inden syfilis går over i sit tredie og ofte skæbnesvangre stadium, hvor den kan angribe såvel hjertet som hjerne, men syfilis i trdie stadium er i vore dage sjældent i Danmark. I tredie stadium kan patienten få generel parese, der ofte viser sig i form af storhedsvanvid.

Også medfødt syfilis er nu sjælden i Danmark, og børn, der har det, kan helbredes med penicillin.

I det hele taget har behandling med penicillin vist sig meget effektiv over for syfilis, især når behandlingen sættes ind tidligst muligt.

De patienter, der ikke tåler penicillin, fordi de er overfølsomme overfor det, kan helbredes ved hjælp af andre antibiotika.

Syfilis kunne altså ligesom gonorré udryddes fuldstændigt, hvis alle, der fik det, straks lod sig behandle og undlod at smitte andre.

I Europa var syfilis ukendt før Amerikas opdagelse i 1493, men det er uvist, om. sygdommen er kommet til Europa fra Amerika, eller om den er kommet østfra på det tidspunkt, eller om den har eksisteret i Europa i længere tid, men blot er blevet forvekslet med andre sygdomme som for eksempel spedalskhed (lepra).

• Se kønssygdomme og AIDS.

.............................................................................................................

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (2 stemmer)
Siden er blevet set 2.589 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Kongehusets vederlag øges fra 126,5 til 143,8 mil. kroner. Altså en stigning på 17,3 mil. kroner.
Foreslå nyt svar
Effektiv reklame - klik her