Logo

Malaria - koldfeber

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Hvordan kan man beskytte sig ved rejse til et land med malaria?

 

Ordet malaria betyder egentlig "dårlig luft". Sygdommens danske navn er koldfeber. Det er en tropisk sygdom, der tidligere var uhyre almindelig, og som hvert år krævede millioner af dødsofre, men som nu er på retur mange steder, takket være WHO's udryddelseskampagner overfor malariamyggene.

Malariafri lande får dog stadig sygdommen ind udefra, og her i landet forekommer der hvert år godt en halv snes tilfælde.

Malaria overføres af myg af slægten Anofeles, der er mellemvært for en protozo, malaria-parasitten.

Når myggen stikker et menneske, sprøjter den mellemformer af parasitten ind i blodet. De udvikler sig i leveren og går senere over til at angribe de røde blodlegemer, så patienten får blodmangel og bliver syg og træt.

Der er flere slags malaria, hvoraf den tropiske form er den farligste og kan forløbe dødeligt. Behandling med klorokin er virksom overfor alle malariaformer og standser et anfald. Nogle malaria-angreb behandles dog bedst med primakin og andre med pyrimetamin.

Rejser man til et land, hvor der er malaria, kan man beskytte sig mod sygdommen ved omhyggeligt og regelmæssigt at indtage enten 300 mg klorokinbase en gang om ugen eller 100 mg proguanil hver dag. Hvor der er stor risiko for tropisk malaria er dosis 300 mg klorokinbase to gange ugentlig eller 200 mg proguanil hver dag.

Man skal begynde denne forebyggende kur en uge. før man kommer til malaria-egnen og fortsætte i fire uger efter hjemkomsten. I nogle tilfælde vil det være klogt at slutte med en primakin-kur for at fjerne malaria-parasittens mellemformer i leveren.

Mennesket kan inficeres med fire forskellige malaria-parasitter; plasmadiurn, vivox, plasmodium malariae, plasmodium falciparum og den sjældne plasmodium ovale.

Malaria-myggen lever normalt ikke i Danmark og man pådrager sig derfor altid smitten i udlandet.

WHO's storstilede kampagne for at få udryddet malaria-myggene har båret frugt i mange lande, men ikke overalt. Der findes malaria både i Asien, Afrika og Sydamerika, og mange steder har malaria-myggene udviklet modstandskraft overfor bekæmpelsesmidlerne.

.............................................................................................................

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (4 stemmer)
Siden er blevet set 2.815 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Penge kontanter, kan vi undvære dem?Foreslå nyt svar
Effektiv reklame - klik her