Logo

Hypofysen

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Hvad er hypofysen, og hvilken betydning har den?

Hypofysen, der er på størrelse med en ært, er en hormonkirtel på undersiden af hjernen. Den består af en forlap og en baglap.

I forlappen produceres der væksthormon (somatotropin). Mangel på væksthormon i barndommen kan medføre dværgvækst og for stor produktion kæmpevækst (akromegali).

Forlappen producerer også gonadotropiner, overordnede kønshormoner, som regulerer kønskirtlernes hormondannelse. Kønskirtlerne er hos kvinden æggestokkene og hos manden testiklerne. Gennem forlappens produktion af overordnede hormoner styres også hormonproduktionen i skjoldbruskkirtlen og binyrerne.

Fra baglappen frigives der undertiden oxytocin, et hormon, der stimulerer mælkeproduktionen hos kvinder, når barnet sutter på brystvorten, og et andet baglaphormon er det anti-diuretiske hormon, der er af stor betydning for organismens væskeregulation. For meget af dette hormon giver vandsamlinger i kroppen og for lidt af det bevirker udtørring (dehydrering).

Hypofysens egen virksomhed reguleres fra den nærmeste del af hjernestammen, hypotalamus, som derfor nok må siges at være den egentlige dirigent af legemets hormon-orkester.

• Se hjernen og hormoner.

.............................................................................................................

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (2 stemmer)
Siden er blevet set 2.382 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Regeringen, er der nogen der skal udskiftes?

Foreslå nyt svar
Effektiv reklame - klik her