Logo

Hovedpine

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Hvor almindeligt er det at have hovedpine?

Hovedpine er ikke en sygdom, men et symptom, der kan optræde i forbindelse med mange sygdomme. Den kommer ofte fra de nerver, der omgiver blodkarrene i hjernen.

Den lette hovedpine er så almindelig, at alle kender den, og man kan sige, at der er normalt at kunne få hovedpine, men det er ikke normalt at have det.

Som regel går en hovedpine over af sig selv, hvis man hviler sig lidt, hvad enten man tager en hovedpinetablet eller ej.

Der er dog ingen tvivl om, at acetylsalicylsyre i de sædvanlige hovedpinetabletter kan dulme en let hovedpine, men brugen af dem bør ikke overdrives.

Ved langvarig, vedholdende hovedpine er det vigtigt af få dens årsag fastslået af en læge, men diagnosen kan ofte være meget svær at stille.

Alle mennesker har et medfødt anlæg for at kunne få hovedpine, men der er nogle mennesker, der næsten aldrig får det. De har en særlig høj smerte- eller hovedpinetærskel.

Ligesom anden smerte må også hovedpine anses for at være et led i et alarmsystem. der virker, når et eller andet i legemet ikke er, som det bør være.

Hovedpine kan optræde med alle sværhedsgrader, fra den letteste, næsten umærkelige, til den sværeste og uudholdelige.

Den kan komme af, et man ubevidst går og spænder musklerne, især i ryggen og nakken, og muskelhovedpine er måske den almindeligste.

I øvrigt giver feber, infektioner og forgiftninger hovedpine, og en hjernerystelse kan somme tider gøre det. Den slags hovedpine forsvinder efterhånden af sig selv.

En svulst i hjernen, som altid er en alvorlig lidelse, kan også som begyndelsessymptom have en stærk og tiltagende hovedpine, men det er en så sjælden lidelse, at det ikke er den årsag, man bør tænke på først, når man har kraftig hovedpine.

Mange kvinder med lav hovedpinetærskel har hovedpine hver måned i forbindelse med menstruationen, men derimod sjældent under et svangerskab.

I nogle tilfælde optræder hovedpine som et tegn på utilfredshed med tilværelsen, altså en hovedpine af psykiske årsager. Mangen hovedpine har tjent til at undgå uønsket selskabelighed.

Psykisk betinget hovedpine kan være reel nok, men selvfølgelig er det let at - fingere en hovedpine, da der ikke er andre end en selv, der ved, om man virkelig har ondt i hovedet, eller man ikke har det.

Den anfaldsvise, oftest ensidige hovedpine, der som regel varsles af synsforstyrrelser og stærk kvalme, er det dog vanskeligt at tage fejl af. Det er en migræne.

Det går ikke at kalde enhver stærk hovedpine migræne, hvad mange fejlagtigt gør, ligesom der er folk, der siger, at de har haft influenza, når de har haft en stærk forkølelse.

Symptomerne ved migræne er så specielle, at den må opfattes som en lidelse for sig, selvom den måske også egentlig er et symptom på en særlig sårbar personlighed.

• Se Hortons sygdom og migræne.

.............................................................................................................

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (3 stemmer)
Siden er blevet set 2.825 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Penge kontanter, kan vi undvære dem?Foreslå nyt svar
Effektiv reklame - klik her