Logo

Hjertearytmi

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Hvad betyder det, når hjertet slår uregelmæssigt?

En forstyrrelse af hjertets normale rytme, der kan have forskellige årsager, kaldes for hjertearytmi.

En uskadelig form er de såkaldte ekstrasystoler, hvor et enkelt pulsslag falder ud, og to pulsslag derpå følger hurtigt efter hinanden. Sådanne ekstrasystoler kan man undertiden føle om natten i sengen efter en aften, hvor man har røget mere, end man burde.

Hurtig eller for hurtig puls, takykardi, er en naturlig følge af fysisk anstrengelse eller sindsbevægelse. En ubehagelig, men oftest uskadelig tilstand med meget hurtig puls kaldes for paroxystisk takykardi. Den kan vare i kortere eller længere tid, men går som regel over af sig selv. Den er i øvrigt behandlelig hos en læge.

Langsom puls, bradykardi, er sjældnere, men kan forekomme som noget normalt hos toptrænede idrætsfolk og som et faresignal ved forgiftninger.

En af de hyppigst forekommende forstyrrelser af hjerterytmen er akut atrieflimren. Den kan forekomme hos mennesker, der ikke har dårligt hjerte, men den optræder fortrinsvis i forbindelse med alderdomsforandringer i hjertet, forhøjet blodtryk, muskelbetændelse og forskellige typer af fejl i hjerteklapperne.

Når denne form for hjerteflimren viser sig i forbindelse med en infektionssygdom som influenza eller lungebetændelse, anses den for at være en af de fredeligste hjerterytmeforstyrrelser, som kan behandles og styres ved hjælp af digitalis, kinidin eller eventuelt elektriske strømstød.

Rytmeforstyrrelsen kommer af, at der opstår for mange impulser i hjertets forkamre, så sammentrækningen bliver uregelmæssigt og slaghastigheden varierende.

Ved forkammerflagren videreføres kun en del af impulserne.

Ved den tilstand, som man kalder for atrioventrikulært blok giver den normale forkammersammentrækning en forsinket eller uregelmæssig sammentrækning af hjertekammeret. Ved det såkaldte gren-blok er det dele af hjerteimpulsernes ledningssystem, som er i uorden.

Bevidstløshed og kramper i forbindelse med hjerteblok på grund af utilstrækkelig forsyning af hjertet, kaldes Adam-Stokes syndrom.

• Se pacemaker.

.............................................................................................................

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (2 stemmer)
Siden er blevet set 2.828 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Regeringen, er der nogen der skal udskiftes?

Foreslå nyt svar
Effektiv reklame - klik her