Logo

Forkølelsessår

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Hvorfor får man forkølelsessår, og hvordan ytrer de sig?

Når organismens modstandskraft er nedsat, for eksempel efter en forkølelse, kan det virus, som kaldes for herpes virus, og som så at sige altid er til stede i skjult form på huden, pludselig begynder at formere og udvikle sig, så der dannes et blæreagtigt udslæt, som lidt efter lidt tørrer ud og læges, uden at der danner sig ar. Det kaldes af folk i almindelighed for forkølelsessår, mens lægerne kalder det et Herpes simplex angreb.

Det pågældende virus findes i to former, hvoraf type 1 viser sig i ansigtet omkring læberne og på undersiden af næsen, mens virus type 2 danner sår på kønsorganerne og kan smitte, men alligevel ikke regnes for at være nogen egentlig kønssygdom.

Man har ikke noget sikkert virkende middel overfor forkølelsessår, men en salve, der indeholder stoffet idoxuridin kan forkorte udbruddene, når den anvendes meget tidligt i sygdomsforløbet.

Aciclovir; Zovir 5% er meget effektivt mod forkølelsessår.

På kønsorganerne viser lidelsen sig i form af små blærer, som hurtigt brister og efterlader små ar, som normalt heler op i løbet af 8-10 dage, men som kan have en kedelig tendens til at komme igen, når man er træt eller udkørt, så ens modstandskraft er nedsat.

Optræder sårene kun sjældent, kan man dyppe noget vat i koldt, kogt vand og lægge det på såret, men er der tale om sår, der ikke hurtigt heler op af sig selv, bør man gå til læge med dem.

Sidder sårene på kønsorganerne, kan de godt give smerter, men er som regel ganske uskadelige. Men de smitter, og det menes, at vor tids friere seksualliv har medført, at flere mennesker end tidligere har forkølelsessår på kønsorganerne.

Nogle læger mener, at herpes virus kan øge hyppigheden af livmoderkræft, men det er aldrig bevist, at der er nogen direkte sammenhæng mellem herpes og kræft.

Nogle kvinder får hyppigt herpes blærer i forbindelse med eller direkte forud for de månedlige blødninger.

• Se virus.

.............................................................................................................

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,6 (8 stemmer)
Siden er blevet set 2.261 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Kongehusets vederlag øges fra 126,5 til 143,8 mil. kroner. Altså en stigning på 17,3 mil. kroner.
Foreslå nyt svar
Effektiv reklame - klik her