Logo

Forkølelse

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Hvorfor bliver man så ofte forkølet?

Forkølelse er en virus-sygdom, som rammer i gennemsnit hver eneste dansker mindst en gang årligt.

Virus får næseslimhinden til at svulme op og til at producere et hvidt slim, der senere kan blive gulligt af afstødte slimhinde celler.

 

Da mere end 100 forskellige virusarter kan bevirke forkølelse, er det ikke praktisk muligt at fremstille en forkølelsesvaccine, der kan beskytte effektivt mod denne almindelige, ubehagelige, men godartede og ret kortvarige lidelse, som man heller ikke har nogen effektive behandlingsmetoder overfor. Man må simpelthen lade den rase ud i de få dage, den varer. Bagefter er man i et par år modstandsdygtig overfor den virusart, der fremkaldte forkølelsen, men ikke overfor alle de andre virus-arter, der kan give de samme symptomer.

Den såkaldte forkølelsesvaccine, som kan fås her i landet, bærer sin benævnelse med urette, da den tager sigte på at forebygge de bakterieangreb (forkølelses-komplikationer), der kan følge i kølvandet på en forkølelse, men selve forkølelsen hjælper den ikke imod.

Hverken penicillin eller andre antibiotika har nogen virkning på en forkølelse, og når stærkt forkølede patienter undertiden har fået penicillin, har hensigten med det været at hindre, at der skal støde bakteriefremkaldte komplikationer til. Det er dog sjældent, at virusangrebet efterfølges af en bakteriel infektion.

Erfaringen viser, at man ikke bliver forkølet af at blive afkølet, hvis der ikke findes smitstof på stedet.

I tidens løb har man prøvet mange forskellige midler til forebyggelse af forkølelse, for eksempel store doser af C-vitamin, men ingen af dem har kunnet stå for en videnskabeligt gennemført afprøvning. De virker simpelthen ikke, hvilket naturligvis ikke forhindrer nogle i at tro, at de gør det.

En forkølelse er så let en sygdom, at man ikke behøver at ulejlige en læge med det. Han kan alligevel ikke stille noget op overfor den.

Bliver man forkølet, kan man gå i seng et par dage, nøjes med at spise lidt, men drikke rigeligt og ellers tage den med ro. Derved bliver man hurtigere rask og smitter kun få mennesker.

Har man hovedpine og muskelsmerter, kan man lindre dem med en acetylsalicylsyre-tablet morgen, middag og aften.

Noget tyder på, at hyppigheden af forkølelsesangreb aftager med alderen, måske fordi adskillige angreb i årenes løb har medfødt en vis immunitet (modstandskraft).

I øvrigt gælder det for forkølelse som for andre smitsomme sygdomme, at jo bedre form man er i, des større modstandskraft har man overfor smitte og jo hurtigere overstår man sygdommen.

.............................................................................................................

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (4 stemmer)
Siden er blevet set 2.686 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Når du skal lave mad, hvad bruger du så?





Effektiv reklame - klik her