Logo

Børns spisevægring

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Hvad skal man gøre, hvis et barn på et par år pludselig nægter at spise?

 

Småbørns spisevægring er ikke ualmindelig og kan nemt udvikle sig til en slags kold krig mellem barnet og dets opdragere.

Det kan får de mærkværdigste konsekvenser, hvis den onde cirkel ikke brydes i tide. Barnet kan efterhånden få forældrene til hvad som helst og blive en hel lille hustyran. Det har gode muligheder for at vinde kampen, hvis dets viljestyrke er større end forældrenes.

En børnelæge anbefaler følgende fremgangsmåde, der skal følges nøje:

Vær venlig overfor barnet og sig: Du må gerne spise, men du behøver det ikke.

Lad barnet drikke, hvad det har lyst til, dog ikke mælk, hvis det i forvejen drikker for meget af det.

Giv barnet ganske almindelig mad af den slags, som de voksne spiser, men en meget lille portion ad gangen. Spiser barnet op, kan det få mere.

Hvis barnet nægter at røre maden, så tag den ud, og den voksne må så ikke standse i døren. Når barnet ikke har villet spise ved bordet, skal det ikke have mad, heller ikke noget mellem måltiderne.

Barnet skal have en lille portion af den almindelige mad ved hvert måltid, men portionen skal konsekvent tages ud igen, hvis barnet vægrer sig ved at spise den.

Sådan kan det fortsætte i flere dage, selvom barnet bliver træt og gnavent og lægger sig ned på gulvet.

Man skal ikke kræse op for barnet med noget, som det godt kan lide. Det skal kun have tilbud om almindelig mad ved hvert måltid, og så skal forældrene i øvrigt lade som ingenting og hverken skælde ud eller lokke. De skal se ud, som om de er ganske ligeglade med, om barnet spiser noget eller ej.

Det kan være svært, især for en moder, at gennemføre, men det er det eneste rigtige. Gennemføres det ikke, vil barnets spisevægring vare ved og vil være meget vanskelig af afhjælpe.

Selvom barnet skulle tabe et helt kilo under den angivne kur, sker der ikke noget ved det. Børn tager ikke altid jævnt på i vægt. Ofte kommer vægtøgningen i spring efter en periode med uændret vægt.

Prøv ikke på at få barnet til at spise noget, som det decideret ikke kan lide som for eksempel grønsager, der jo ellers er sund mad. Tving heller aldrig børn til at spise retter som klipfisk eller gule ærter.

Består forældrene ildprøven, kan de garanteret også få deres barns spisevaner normaliseret.

Det kan være svært for forældre, især mødre, men i en sådan situation hjælpes barnet bedst ved, at moderen holder hovedet koldt.

.............................................................................................................

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,4 (9 stemmer)
Siden er blevet set 3.454 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Regeringen, er der nogen der skal udskiftes?

Foreslå nyt svar
Effektiv reklame - klik her