Logo

Abort

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

 

Hvor almindeligt er det, at kvinder aborterer?

Ved en abort forstås et svangerskab, som bliver afbrudt før den 28. svangerskabs-uge. Normalt varer et svangerskab omkring 40 uger.

Der kan være tale om en spontan abort, hvilket vil sige, at svangerskabet afbrydes af sig selv, eller caifremkaldt abort (abortus provocatus).

Man regner med, at mellem 10 og 20 procent af alle svangerskaber afbrydes ved spontan abort, men sandsynligvis sker det i langt flere tilfælde og så tidligt, at kvinden end ikke er klar over, at hun har været gravid. Aborten viser sig blot ved en særlig kraftig blødning. Det sker næsten altid, fordi fosteret er misdannet. På den måde holder naturen selv en vis, begrænset kontrol med, at der ikke, fødes misdannede børn.

Når kvinder aborterer ofte, kalder man det for habituel abort. Kvinder, som aborterer ofte, men som gerne vil have et barn, må indlægges på en gynækologisk afdeling og holde sengen i længere perioder.

Alle gravide, der bløder, bør tilkalde læge.

Fra 1973 har alle danske kvinder lovligt kunnet få afbrudt deres svangerskab, når de ønsker det, og det kan ske inden 12. svangerskabs-uge. Derved er begrebet illegale eller kriminelle aborter næsten afskaffet i Danmark.

En kvinde, der ønsker sit svangerskab afbrudt, skal henvende sig om det til sin læge eller til amtets socialcenter (i København bistandskontoret og på Frederiksberg social- og sundhedsforvaltningen), og hvis det skønnes, at afbrydelsen kan ske indenfor 12 ugers perioden, vil hun få henvisning til det hospital, hvor indgrebet skal ske.

Før henvisningen udfærdiges, skal kvinden af lægen eller socialcentret vejledes om, hvordan abort-indgrebet foregår, og om den risiko, der kan være forbundet med det, og i øvrigt skal lægen, hvis kvinden ikke allerede har haft kontakt med amtets socialcenter eller den lokale social- og sundhedsforvaltning, gøre hende opmærksom på, at hun der kan få oplysning om de muligheder, der findes for støtte til gennemførelse af svangerskabet og hjælp til barnet, hvis hun efter nærmere overvejelse skulle ønske at føde sit barn.

Hvis afbrydelsen ikke kan ske indenfor svangerskabets første 12 uger, skal et samråd ved amtets socialcenter (bestående af to læger og en person med juridisk eller social uddannelse) tage stilling til, om afbrydelsen kan tillades.

Tilladelse kan gives i en del tilfælde, som er opregnet i loven, blandt andet hvis gennemførelse af svangerskabet vil medføre en fare for forringelse af kvindens helbred eller en alvorlig belastning for hende, hvis hun har været udsat for en sædelighedsforbrydelse, eller hvis der på grund af arvelige anlæg eller beskadigelse af fosteret kan være fare for, at barnet vil få alvorlig legemlig eller sjælelig lidelse.

Antallet af fremkaldte aborter steg stærkt efter vedtagelsen af 1973-loven og var i 1976 på 27.000 årligt, men faldt så senere noget og har i de senere år nogenlunde konstant ligget på godt 20.000.

.............................................................................................................

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (2 stemmer)
Siden er blevet set 2.834 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Regeringen, er der nogen der skal udskiftes?

Foreslå nyt svar
Effektiv reklame - klik her