Logo

Flyvende fluer

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Hvad er det øjenfænomen, som kaldes »flyvende fluer«.

Øjets glaslegeme, som findes bagved linsen, kan somme tider indeholde små uklarheder. Det er nogle trådede rester efter de blodkar, der fandtes i glaslegemet, før man blev født og endnu var et foster.

Alle mennesker har sådanne små uklarheder, »mouches volantes«(på dansk: flyvende fluer). Man ser dem bedst mod en klar himmel eller imod tåge.

De fleste lægger ikke mærke til disse lyse eller mørke skygger, der synes at sejle rundt i luften, for eksempel når man ser hen over en bogside.

Uklarhederne er ganske uden betydning, og man lærer som regel at se bort fra dem. De kan i øvrigt heller ikke fjernes. Prøv at ignorere dem.

Kun hvis der pludselig optræder mange sådanne symptomer og frem for alt, hvis de er ledsaget af lysglimt eller »lyn« for øjet, må en øjenlægeundersøgelse tilrådes.

Det kan være tegn på, at der er træk på nethinden med eventuel dannelse af et hul i den. Et hul på nethinden er altid forløber for nethindeafløsning (amotio retinae), som trods forbedrede operationsresultater stadig må betegnes som den værste øjensygdom næst efter ondartede svulster.

Hvis en øjenlæge opdager hullet, inden der er kommet en afløsning af nethinden, er resultatet langt bedre, end hvis der først er kommet afløsning. Man kan da nemlig som regel nøjes med at foretage laser-behandling omkring hullet eller eventuelt frysninger.

Det er ganske vist ikke i alle tilfælde, at et hul i nethinden vil ledsages af afløsning. Men ved pludselig mange »fluer« og specielt ved samtidige lysglimt og derefter en øjenlæges fund af et hul, er der vist enighed om at foretage operation, fordi man har erfaring for, at netop denne type altid ledsages af regulær nethindeafløsning, der gør øjet helt blindt.

.............................................................................................................

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,7 (12 stemmer)
Siden er blevet set 3.915 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Vi benytter cookies til at gøre din oplevelse af sitet så god som mulig. Ved at fortsætte med at bruge sitet accepterer du cookies.
Afstemning
Når du spiser take-away, hvad er det så?


Effektiv reklame - klik her