Logo

Botulisme

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Hvor farlig er den såkaldte pølseforgiftning?

Botulisme eller pølseforgiftning skyldes en bakterie, som kaldes Clostridium botulinum, der danner et af de stærkeste giftstoffer (toksiner), som overhovedet kendes. Få hundrede gram af det ville være nok til at udrydde hele jordens befolkning.

Bakterien lever i et iltfrit eller iltfattigt miljø. Man siger, at den er anaerob i modsætning til aerobe bakterier, der kan leve i luft med det almindelige indhold af ilt.

Bakterien findes overalt, men botulisme er alligevel en meget sjælden sygdom, der kun forekommer blandt dem, der spiser hjemmelavede, dårligt tilberedte madvarer, for eksempel spegesild, der er lagt ned i for lidt eddike og har fået varme.

Hvis en konservesdåse indeholder luftbobler, så den buler ud, eller hvis indholdet ikke lugter godt, bør man end ikke smage på det.

Botulisme-giften ødelægges efter få minutters kogning. Alligevel bør man aldrig spise mad, som man har haft mistanke til.

Sygdommen er lejlighedsvis forekommet i Danmark, også i vor tid, men i gennemsnit opstår der end ikke et enkelt tilfælde årligt her i landet.

Dødeligheden ved botulisme er ca. 70 procent. Man dør af lammelser og kvælning. Nogle er dog blevet reddet ved hjælp af kunstigt åndedræt i en respirator på et sygehus.

.............................................................................................................

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (3 stemmer)
Siden er blevet set 2.673 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Hvor tit spiser du oksekød til aftensmad?



Effektiv reklame - klik her