Logo

abuli - abulia

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

abuli - abulia


abuli - abulia - aboulia - svækkelse af vilje eller handlekraft.


(medicinsk) mangel på initiativ og drivkraft, manglende spontanitet i tænkning, tale og handling; et symptom ved skizofreni eller hjerneskade


Etymologi: Fra græsk αβουλία aboulia, af - ("a-") og βουλή boulē ("beslutning", plan", "råd")


Mangel på initiativ og drivkraft.

Viser sig som aspontanitet i tænkning, tale og handling. Bruges om både psykiatriske og neurologiske tilstande. Ved sidstnævnte er abuli forbundet med bilaterale læsioner medialt i frontallapperne. I svære tilfælde betegnes det som Akinetisk mutisme.


Symptomer

Abuli er en term der har været anvendt i neurologien siden midten af 1900-tallet. Der er ikke tale om en fast definition, men snarere om en beskrivende term for en tilstand der typisk er karakteriseret ved:


- Problemer med at begynde og vedligeholde relevante / handlingsorienterede bevægelser

- Reduktion eller tab af spontane bevægelser

- Øget latens ved svar på forespørgsler

- Passivitet

- Reducere emotionel responsivitet

- Reduceret social aktivitet

- Ved spisning kan dette fx komme til udtryk ved at patienten hele tiden går i stå med spisningen med munden fuld af mad.


Årsager til abuli

Abuli kan ses ved en række forskellige tilstande som påvirker frontallappen, basal ganglierne eller banerne der ind går i det fronto-basale netværk. Årsagerne er typisk traumer, vaskulære læsioner som SAH eller ICH, infarkter og neurodegenerative sygdomme som demens og Parkinsons sygdom som eksempler. Ved de traumatiske og vaskulære skader er det oftest højre frontallap der er involveret i skaden.


Basal ganglie

Patienter med frontallaps eller basal ganglie skader kan have problemer med at initiere tale og bevægelser samt ændret social interaktion. I mange opgørelser har en betydelig andel af patienter med traumatisk hjerneskade reduceret motivation, mens dette er rapporteret hos mere end 10% af patienter med basal ganglie skade. Det er oplagt at abuli kan være en væsentlig hindring for rehabilitering.


Genu capsula interna

Overgangen mellem crus anterior og crus posterior af Capsula interna kaldes genu eller knæet af capsula interna. Her løber fibre fra Thalamus til cortex. Abuli er beskrevet i enkelte patienter med solitære skader i genu af capsula interna, som formodes at skyldes skade på baner fra de ventrale anterioer og mediale-dorsale thalamus kerner. Disse kerner samler input fra store cortex områder og projicere dem videre til basal ganglierne. Det er således en skade på det frontal-basal ganglie kredsløbet.


Anterior gyrus cinguli

Anterio gyrus cinguli omfatter både cortex af gyrus cinguli men også cingulum som er banen indlejret i gyrus cinguli, som projicere til ventrale striatum, se Corpus Striatum, og derfra videre til ventrale pallidum og videre til nucleus anterior af Thalamus. Dette kredsløb er vigtigt for initiering af handlinger og målstyret adfærd. Mangel på netop initiering af handlinger og målstyret adfærd stemmer fint overens med abuli. Abuli kan ses efter unilaterale skader på dette kredsløb, men ses mere udtalt efter bilaterale skader


Nucleus caudatus

I et studie af 32 patienter med infarkt i nucleus caudatus havde halvdelen af patienterne abuli, oftest var der tale om venstresidige læsioner der medinddragede dele af Putamen.


Tilstande hvor abuli kan ses som et symptom på sygdommen

- Traumatisk hjerneskade

- Cebrale blødning og infarkter

- Depression

- Schizofreni

- Parkinsons sygdom

- Huntington's chorea

- Progressive Supranuclear Palsy

- Mb. Alzheimer


Behandling

Ofte forsøges behandling med antidepressiva, men dette er dog ikke altid effektivt. Dopamin agonist behandling kan forsøges.


 




 


 

 

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,2 (5 stemmer)
Siden er blevet set 3.103 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Hvor tit spiser du oksekød til aftensmad?



Effektiv reklame - klik her