Logo

Vitaminer

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Hvilken betydning har de forskellige vitaminer?

Vitaminer er stoffer, der er livsnødvendige, og som skal tilføres organismen udefra, men som kun behøver at være til stede i meget små mængder.

I Danmark indeholder en rigtigt sammensat og varieret kost alle de vitaminer, der er brug for, og vitaminmangelsygdomme forekommer kun hos personer med svigtende appetit og hos alkoholikere og narkomaner, der ikke får ordentlig mad.

Vitaminer har kun været kendt i dette århundrede, og det var den hollandske læge Chr. Eijkmann, der i 1897 i Hollandsk Ostindien kom på sporet af et vitamin, da han opdagede, at folk fik sygdommen beri-beri, hvis de spiste afskallede ris, men ikke hvis de spiste hverdagskosten ris med skallerne på. Deraf sluttede han, at der i skallerne måtte være en betydningsfuld kostfaktor, som senere viste sig at være et B-vitamin, thiamin.

Siden, da fandt man flere vitaminer, gav man dem bogstavbetegnelser, hvad der dog ikke var særlig praktisk, da der var flere vitaminer, end der er bogstaver i alfabetet. Der er for eksempel 12 såkaldte B-vitaminer.

A-vitaminet, der især findes i lever og ganske særlig rigeligt i torskelevertran, er nødvendigt for øjnene, og mangel på det kan give natteblindhed.

A-vitamin kan dannes ud fra karotin, der findes i gulerødder, men for meget A-vitamin er skadeligt.

Af B-vitaminer findes der 12, hvoriblandt folinsyre (i grønne planter), nikotinsyre, pyridoksin, riboflavin, pantotensyre, thiamin og vitamin B 12, der findes i lever, og som er nødvendig til forebyggelse af den alvorlige blodmangel, der kaldes perniciøs anæmi. Den kan holdes nede ved hjælp af B 12-injektioner.

B-vitaminet folinsyre får de fleste nok af, blot de sørger for at få lidt grønt drys på smørrebrødet, og også nikotinsyre (niacid), riboflavin og thiamin er der rigeligt af i den danske kost B-vitamin-mangelsygdomme som beriberi (på grund af thiamin-mangel) og pellagra (på grund af niacid-mangel) forekommer ikke i Danmark.

C-vitamin eller ascorbinsyre findes i frugt og grønsager, især i citroner, appelsiner og grapefrugter samt i hyben og solbær, men kan også tilføres i form af ascorbinsyretabletter.

Mangel på C-vitamin fører til mangelsygdommen skørbug, der ikke forekommer i vore dage, men som i middelalderen gik hårdt ud over sømænd på langfart.

At C-vitaminer til overmål skulle kunne hindre forkølelser, er en form for moderne overtro, som nobelpristageren Linus Pauling (der ikke er læge), har tilsluttet sig, men som videnskaben har modbevist, uden at den dog har kunnet overbevise de faste i troen.

Det er imidlertid vanskeligt at forgifte sig selv med C-vitamin, hvis maven tåler det i store doser, da det overflødige udskilles med urinen.

Derimod kan man blive svært forgiftet med D-vitamin, hvis man får for meget af det. D-vitamin kan i øvrigt dannes af sig selv i huden ved sollysets indvirkning.

Mangel på D-vitamin hos børn fører til rakitis (engelsk syge). Børn, der ikke får sollys nok, kan få D-vitaminkoncentrat, men må altså ikke få mere af det, end lægen ordinerer.

I øvrigt er margarine i Danmark tilsat såvel A-vitamin som D-vitamin.

E-vitamin forekommer i de fleste madvarer, men man ved ikke ret meget om, hvilken rolle det spiller.

Også E-vitaminet har været genstand for moderne overtro. og visse personer har brugt langt mere af det, end der var nogen grund til.

Hvis man lever fornuftigt, skulle der her i landet ikke være brug for at tage vitaminer i pilleform, bortset fra at der efter alvorlige infektionssygdomme og perioder af svigtende appetit nok kan være grund til at tage en blandet vitamintablet hver eller hveranden dag, især om vinteren og i forårsmånederne, som en ekstra sikkerhedsforanstaltning.

Men at vitaminpiller skulle give ekstra energi og livskraft, når behovet i forvejen er dækket, er en almindeligt udbredt misforståelse, som vitamintablet-fabrikanterne har det største udbytte af .

• Se C-vitamin, kosten og K-vitamin.

.............................................................................................................

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (6 stemmer)
Siden er blevet set 2.471 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Regeringen, er der nogen der skal udskiftes?

Foreslå nyt svar
Effektiv reklame - klik her