Logo

Vaccination

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Hvad vaccinerer man imod? Kravene til vaccination ændres fra år til år, og i Danmark er koppevaccination nu ikke mere obligatorisk, men kan stadig foretages på dem, der ønsker det, og som for eksempel skal rejse til udlandet, hvor koppeattest nogle steder endnu kræves.

Difteri-, polio- og stivkrampevaccinationer (med triple-vaccinen) gives til alle børn, når de er 5, 6 og 15 måneder gamle, og stivkrampevaccinationen bør gentages hvert 15. år eller i hvert fald hvert 20. år.

Fra 1. januar 1987 kan der også vaccineres mod fåresyge, røde hunde og skoldkopper. Disse sygdomme er i reglen ufarlige børnesygdomme, - men det er af betydning for kvinder, at de ikke får røde hunde under graviditeten (fare for fostermisdannelser) og for mænd, at de ikke får fåresyge i en for sen alder, da risikoen for komplikationer da er størst. Det er regnet ud, at der kan spares mange penge (i form af færre sygedage) ved disse nye vaccinationer, der ikke er tvingende nødvendige.

Vaccination imod tyfus og paratyfus kan foretages før udlandsrejser til tyfusramte lande, men man kan tvivle på den såkaldte TAB-vaccinations effektivitet.

Vaccination imod kolera kræves for indrejse til mange lande, hvis man kommer fra et område med kolera. Denne vaccination har kun varighed i et halvt år.

Vaccination imod gul feber kræves for indrejse til det centrale Afrika og til Mellemamerika og det nordlige Sydamerika. Vaccination imod gul feber er gyldig i 10 år.

Vaccination imod pest og plettyfus er i reglen unødvendig, hvis man ikke skal leve under meget primitive forhold i Indien, Afrika eller Sydamerika.

Vaccination imod influenza foretages kun på særlig udsatte personer som gamle og svagelige og hospitalspersonale.

En effektiv forkølelsesvaccine findes ikke, og det, som man i Danmark kalder for forkølelsesvaccine, er rettet imod forkølelsens bakterielle følgesygdomme, ikke imod selve forkølelsen, som optræder med så mange forskellige virusarter som smitstoffer, at der ikke kan vaccineres imod den.

Hvis man skal rejse til egne med malaria, skal man tage 300 mg klorokinbase en gang om ugen eller 100 mg proguanil dagligt fra en uge før afrejsen til fire uger efter hjemkomsten, skriver professor, dr. med. Viggo Esmann i sin bog om infektionssygdomme. Ved rejse til egne med stor risiko for tropisk malaria tages 300 mg klorokinbase to gange om ugen eller 200 mg proguanil dagligt.

• Se calmettevaccination og kopper.

.............................................................................................................

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (3 stemmer)
Siden er blevet set 2.591 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Hvad drikker du til din aftensmad?







Effektiv reklame - klik her