Logo

Transpiration

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Hvorfor sveder man? Transpiration eller svedafsondring er den mekanisme, der stærkest hindrer, at temperaturen stiger, idet kroppen afkøles, når vandet i sveden fordamper fra huden.

Sved består for 99 procents vedkommende af vand, resten er hovedsagelig salt. Frisk sved er så godt som lugtfri.

Vi sveder altid lidt fra vore i alt ca. 2 millioner svedkirtler i huden, og en voksen mand udskiller under vore klimatiske forhold ca. en halv liter sved pr. døgn, men under strengt legemligt arbejde i meget varmt vejr kan man svede næsten en hel liter i timen.

Når man sveder så meget, skal man ikke blot drikke meget, men også sørge for at få sit salttab dækket, hvis man vil undgå at blive syg af saltmangel. Det erstattes lettest ved at drikke lidt saltvand.

Enkelte mennesker, der sveder så stærkt fra håndfladerne, at det hindrer dem i at arbejde, bør gå til en læge, og hjælper de almindelige behandlinger ikke, kan det blive nødvendigt med en neurokirurgisk operation, hvorved en nervebane i det sympatiske nervesystem i nærheden af rygmarven overskæres, men en sådan operation udfører man kun, når ingen andre midler har kunnet hjælpe.

Stærk og generende vedvarende sved fra armhulen, der kan ses uden på tøjet, kan afhjælpes ved en plastisk operation efter en metode, der er beskrevet af den danske plastik-kirurg Gorm Bretteville-Jensen.

Ved denne operation fjernes så vel huden som de underliggende svedkirtler, hvilket som regel vil sige, at hele det hårbærende areal i armhulen fjernes.

Resultatet bliver et lynformet ar, idet plastik-kirurgen anlægger, hvad man i fagsproget kaldet for en Z-plastik, og der kommer ikke mere hårvækst i armhulen.

Virkningen af denne operation er varig.

Abnorm stærk svedsekretion kaldes hyperhidrose og er ofte psykisk betinget. Det viser sig mest som armsved, håndsved og fodsved, fordi der på disse steder er særlig mange svedkirtler.

Hos ældre mennesker kan svedsekretionen være nedsat, og sygeligt nedsat sekretion kaldes for anhidrose.

Det er en meget alvorlig tilstand i troperne, hvor det er nødvendigt at svede stærkt for at holde legemstemperaturen nede.

.............................................................................................................

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5.0 (2 stemmer)
Siden er blevet set 2.627 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Kongehusets vederlag øges fra 126,5 til 143,8 mil. kroner. Altså en stigning på 17,3 mil. kroner.
Foreslå nyt svar
Effektiv reklame - klik her