Logo

Psoriasis

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Hvad er psoriasis for en sygdom?

Psoriasis (udtales med tryk på det første i) er en meget almindelig hudsygdom. Man regner med, at ca. 100; 000 danskere lider af den, men mange har den i ret mild grad.

Man ved ikke, hvad den kommer af, men den er til en vis grad arvelig, idet den især optræder i nogle familier og ikke i andre.

Den viser sig i stærkt røde, ret afgrænsede partier på huden, der efterhånden dækkes af flere lag tykke skæl, der kan minde om hvid stearin. Det er ofte knæ og albuer, der først angribes, men udslættet kan forekomme hvor som helst på legemet. Det kan for eksempel også komme i håret og under neglene.

Psoriasis er ikke smitsom, og bortset fra den lette kløe, som er til at udholde, hvis man kan vænne sig af med at kradse sig, er det en særdeles godartet sygdom. Folk, der lider af den, føler sig ikke syge, det værste ved den er egentlig, at udslættet kan virke skæmmende, hvis det sidder på steder, hvor det er synligt.

Psoriasis kan ikke helbredes fuldstændig. Har man den først, slipper man aldrig af med den, men sygdommen er ikke altid i udbrud Der kan komme lange perioder, ja, hele år, da udslættet slet ikke viser sig.

Psoriasis har et meget svingende forløb og plejer at være værst om vinteren. Hos mange svinder udslættet helt om sommeren, og det har vist sig, at hos 90 procent af psoriasis-patienterne har sollyset en gunstig virkning på udslættet, så det svinder, men hos 10 procent er det lige omvendt.

De får deres psoriasis-udslæt forværret af sollyset.

At sygdomssymptomerne kan forsvinde af sig selv i lange perioder har holdt liv i myterne om, at visse midler kan helbrede psoriasis. Men hudlægerne ved af erfaring, at der ikke findes noget universalmiddel mod denne sygdom, der nok hører til de psykosomatiske, da den bedres under ferier og forværres under stress.

Der findes derimod adskillige midler, der kan mildne symptomerne og få dem til helt at forsvinde i et stykke tid.

Et gammelt og prøvet middel er tjærebehandling, men da tjære snavser til, benytter man nu andre midler med lignende virkning eller hydrocortisonpræparater, der giver lindring og symptomfrihed, især nå man anvender dem under en bandage af plast. De skal dog anvendes med nogen forsigtighed, idet brug af dem i årevis kan beskadige huden.

I meget svære tilfælde og under streng kontrol anvendes det celledræbende middel Methotrexate, men det kræver i hvert fald i begyndelsen hospitalsindlæggelse.

Ved psoriasis fornyer hudcellerne sig ca. 8 gange så hurtigt som normalt. Fra den dag, da en celle nydannes i det nederste overhudslag og til den afstøde s fra homlaget går der normalt 30 dage, men psoriasishud fornyer sig somme tider i løbet af 3-4 dage. Hvorfor huden fornyer sig så hurtigt, har man ikke nogen forklaring på.

Patient-forening:

Danmarks Psoriasis Forening
Blekinge Boulevard 2
2630 Taastrup
Telefon: 3675 5400 Kontortid (man-fre) 10-14

www.psoriasis.dk/

Danmarks Psoriasis Forening underretter patienterne om de nyeste behandlingsmetoder og søger at skaffe penge til udforskning af sygdomsårsagen, for først når den kendes, er der mulighed for forebyggelse eller helbredelse af lidelsen.

På Århus Kommunehospitals plastikkirurgiske afdeling har man været i stand til at fjerne psoriasis-pletter ved hjælp af en dyb hudafskrabning under bedøvelse, og denne behandling har vist sig at være effektiv, da pletterne ikke kommer igen. Man har så mange patienter på venteliste, at det vil vare år, før de kan komme til, men også andre plastikkirurgiske afdelinger er nu opmærksomme på metoden.

.............................................................................................................

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (4 stemmer)
Siden er blevet set 3.141 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Regeringen, er der nogen der skal udskiftes?

Foreslå nyt svar
Effektiv reklame - klik her