Logo

Polio - poliomyelitis

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Artikel billede

Poliovaccinen - på et stykke sukker - har udryddet børnelammelsen i Danmark.

Hvordan børnelammelsen blev udryddet i Danmark

Polio blev tidligere kaldt for børnelammelse, fordi denne virus-sygdom først og fremmest ramte børn og unge mennesker.

Man ved, at mange børn tidligere fik den uden at blive ret meget syge af den, men i andre tilfælde trængte virus ind i centralnervesystemet og førte til lammelser, som også kunne ramme åndedrætscentret eller fremkalde meningitis, som medførte døden.

Polio var en ret sjælden sygdom i Danmark før år 1900, men førte i første halvdel af 1900-tallet epidemier, især om efteråret, og man havde ingen effektive midler til at forebygge eller behandle sygdommen med.

Den sidste store epidemi forekom i 1952, da der var flere tusinde tilfælde, men nu ser det ud til, at polioen er udryddet i Danmark, hvilket alene skyldes, at man i midten af 1950'erne fik udviklet vaccine mod denne sygdom, der skyldes poliovirus af tre forskellige typer.

I Danmark vaccineres der imod polio i to omgange. Først gives der i 5,6 og 15 måneders alderen indsprøjtninger med dræbt polio-virus sammen med vaccinationerne imod difteri og stivkrampe. Denne vaccination giver god beskyttelse i nogen tid, men varig beskyttelse opnås først, når børnene i 2, 3 og 4 års alderen får levende, men svækket polio-virus som dråbe på et stykke sukker. De får derved beskyttelse mod en type polio-virus hvert år.

Polio findes endnu i udlandet, og det kan derfor blive skæbnesvangert at undlade at lade danske børn poliovaccinere. Bliver det almindeligere at undlade vaccinationerne, kan polioen igen vende tilbage til Danmark.

.............................................................................................................

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (1 stemmer)
Siden er blevet set 2.116 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Vi benytter cookies til at gøre din oplevelse af sitet så god som mulig. Ved at fortsætte med at bruge sitet accepterer du cookies.
Afstemning
Når du spiser take-away, hvad er det så?


Effektiv reklame - klik her