Logo

Polio - poliomyelitis

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Artikel billede

Poliovaccinen - på et stykke sukker - har udryddet børnelammelsen i Danmark.

Hvordan børnelammelsen blev udryddet i Danmark

Polio blev tidligere kaldt for børnelammelse, fordi denne virus-sygdom først og fremmest ramte børn og unge mennesker.

Man ved, at mange børn tidligere fik den uden at blive ret meget syge af den, men i andre tilfælde trængte virus ind i centralnervesystemet og førte til lammelser, som også kunne ramme åndedrætscentret eller fremkalde meningitis, som medførte døden.

Polio var en ret sjælden sygdom i Danmark før år 1900, men førte i første halvdel af 1900-tallet epidemier, især om efteråret, og man havde ingen effektive midler til at forebygge eller behandle sygdommen med.

Den sidste store epidemi forekom i 1952, da der var flere tusinde tilfælde, men nu ser det ud til, at polioen er udryddet i Danmark, hvilket alene skyldes, at man i midten af 1950'erne fik udviklet vaccine mod denne sygdom, der skyldes poliovirus af tre forskellige typer.

I Danmark vaccineres der imod polio i to omgange. Først gives der i 5,6 og 15 måneders alderen indsprøjtninger med dræbt polio-virus sammen med vaccinationerne imod difteri og stivkrampe. Denne vaccination giver god beskyttelse i nogen tid, men varig beskyttelse opnås først, når børnene i 2, 3 og 4 års alderen får levende, men svækket polio-virus som dråbe på et stykke sukker. De får derved beskyttelse mod en type polio-virus hvert år.

Polio findes endnu i udlandet, og det kan derfor blive skæbnesvangert at undlade at lade danske børn poliovaccinere. Bliver det almindeligere at undlade vaccinationerne, kan polioen igen vende tilbage til Danmark.

.............................................................................................................

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (5 stemmer)
Siden er blevet set 2.434 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Penge kontanter, kan vi undvære dem?Foreslå nyt svar
Effektiv reklame - klik her