Logo

Ozon

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Hvad er ozon?

Ozon er en farveløs luftart med en karakteristisk lugt. Det er en slags ilt (oxygen), men mens luftens ilt har to ilt-atomer pr. molekyle, har ozon tre ilt-atomer pr. molekyle. (Et molekyle er den mindst tænkelige del af et bestemt stof),

Ozon er meget giftigt, og dannes, når ilt udsættes for stærk bestråling med ultraviolette kortbølger eller elektriske udladninger.

I atmosfærens yderste lag findes der et ozon-lag, der beskytter jordens overflade mod det kraftige ultraviolette lys, der kan give hudkræft.

Her gør ozon nytte, men fandtes det i større mængder ved jordens overflade, ville det dræbe alt levende.

De såkaldte ozon-lamper, der har været på markedet, og som siges at kunne forbedre luften, virker ved en langsom iltning af et stykke hvidt fosfor, som er halvt nedsænket i vand, men herved frembringes der så lidt eller slet intet ozon, at det hverken kan skade eller gavne.

Ozon har en vis teknisk anvendelse, da det angriber organiske stoffer kraftigt. Det har blandt andet været brugt til fremstilling af falske antikviteter, da det kan få træ, papir og lærred til at se ældre ud, end det er.

Dannelsen af ozon er enormt energikrævende og foregår ved, at man lader ilt strømme mellem to plader med stor elektrisk spændingsforskel.

Ilt (oxygen) er nødvendig for alt levendes ånding, men ren ilt er ikke sundt, og giver man kuvøse-børn ren ilt, er der stor fare for, at de bliver ilt-forgiftede.

Ozon er dog mange gange farligere end ren ilt, og den friske luft, som man mærker i en nåleskov efter et tordenvejr, og som mange plejer at kalde ozon-rig, har heldigvis intet med ozon at gøre.

.............................................................................................................

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,0 (8 stemmer)
Siden er blevet set 4.872 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Penge kontanter, kan vi undvære dem?Foreslå nyt svar
Effektiv reklame - klik her