Logo

Nyrerne

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Hvordan fungerer nyrerne?

Nyrerne er to bønneformede kirtler, der ligger bagest i bughulen på begge sider af rygraden, beskyttet af en fedtkapsel.

Det er nyrerne, der sørger for, at vandmængden i kroppen holdes konstant, og over 50 procent af et menneskes vægt er vand.

I nyrerne renses legemsvæsken og sendes tilbage i kroppens forskellige dele igen, idet kun en til halvanden liter hvert døgn udskilles som urin, der hovedsagelig består af vand, men indeholder et stort antal forskellige affaldsstoffer, som legemet må skille sig af med.

Man skal indtage ca. to og en halv liter væske daglig for at erstatte det væsketab, der sker gennem urinen, afføringen og svedsekretionen og dampe fra åndedrættet.

Nyrernes vigtigste opgave er at rense blodet.

Fra den store legemspulsåre. der løber langs rygsøjlen, fører en gren til hver nyre. Blodet kommer ind i nyrerne gennem nyrearterierne og vender efter rensningen tilbage til kredsløbet via nyrevenerne.

Hver dag passerer der mere end 1.000 liter blod igennem nyrerne, idet samme blodmængde renses igen og igen.

Hver nyre indeholder ca. en million små filtre (nefroner), som får blod tilført fra nogle små hårkarnøgler, der kaldes glomerulus.

Nyrernes genopsugning af væske er så fint afpasset, at blodet stadig har samme sammensætning efter at det er blevet befriet for affaldsstoffer i nyrerne som før. Der er samme mængder af sukker, salte og vitaminer i bladet, og kun de skadelige stoffer er fjernet.

Urinen med affaldsstofferne sendes gennem urinlederen (ureter) ned til urinblæren, hvorfra den tømmes ud med passende mellemrum, når blæren føles fyldt.

Nyre- og urinvejsinfektioner hos børn bør bekæmpes i tide med antibiotika, for at de ikke senere i livet skal give anledning til svigtende nyrefunktion.

.............................................................................................................

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (2 stemmer)
Siden er blevet set 2.950 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Penge kontanter, kan vi undvære dem?Foreslå nyt svar
Effektiv reklame - klik her