Logo

Neuroser - fobi

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Hvad er en fobi?

 

En neurose er en sindslidelse, som i modsætning til de sværere sindslidelser (psykoserne) ikke ændrer patientens personlighed.

Dispositionen til at få neuroser er formentlig arvelig, men i øvrigt har alle mennesker visse neurotiske træk, og det er først, når disse træk antager en sygelig karakter eller bliver invaliderende, at neuroser er behandlingskrævende.

Neuroserne kan give sig vidt forskellige udslag, og psykiaterne taler om angstneuroser, tvangsneuroser, depressive neuroser, hysteriske neuroser, seksualneuroser og forskellige andre.

Ved angstneuroser kan patienten blive lammet af frygt over noget, som er ganske ufarligt, hvad patienten egentlig godt selv ved, og ved tvangsneuroser foretager patienterne sig meningsløse ting og føler sig tvunget til at gøre det, selvom de godt ved, at det er urimeligt, for eksempel når de er på vej til arbejde, at gå hjem seks gange i træk for at se efter, om døren nu er låset, skønt de ved, at de har låset den.

En følelse af manglende sikkerhed er næsten altid til stede hos neurotikere, og man kan eksperimentelt fremkalde neuroselignende tilstande hos dyr ved at skuffe eller drille dem.

Voksne menneskers neuroser er meget komplicerede, og mange mener, at de skyldes oplevelser i barndommen, som søges fortrængt fra bevidstheden.

En neurose kan give sig udslag i såkaldte fobier, for eksempel angst for åbne pladser (agorafobi), angst for lukkede rum (claustrofobi), for sygdomme, for mørke og for dyr.

Ligesom overgangen fra det normale til det neurotiske er jævn eller flydende, kan der også være en noget flydende overgang fra det neurotiske til det psykotiske, så det ikke er så let af afgøre, om en bestemt patient lider af en neurose eller af en psykose, for eksempel schizofreni.

• Se sindslidelser.

.............................................................................................................

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (4 stemmer)
Siden er blevet set 2.391 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Penge kontanter, kan vi undvære dem?Foreslå nyt svar
Effektiv reklame - klik her