Logo

Milten

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Hvilken betydning har milten?

 

Milten er en svampet blodlymfekirtel i den øverste venstre del af bughulen lige under mellemgulvet. Den vejer ca. et kvart kilo og fungerer som blodreservoir. Den danner i fosterstadiet røde blodlegemer, men senere kun hvide.

Milten kan svulme op og forstørres ved visse sygdomme.

Den stikkende smerte nedenfor brystkassen, som man kalder sting i siden eller sidesting, skyldes sammentrækninger i milten, når den pumper røde blodlegemer ud i blodkredsløbet, fordi behovet for iltbærende røde blodlegemer stiger, når man anstrenger sig og legemets behov for ilt er større end sædvanlig.

Sidesting er ikke som anden smerte et faresignal, og der sker ikke noget ved at løbe et sidesting bort, hvis man kan det.

Ved visse sygdomstilfælde, især forskellige blodsygdomme, kan milten tage til at vokse og blive så stor, at det er nødvendigt at fjerne den. Dette kan hos voksne gøres uden, at der tilsyneladende sker nogen skade derved Operationen kaldes for splenektomi.

I de senere år har det dog vist sig, at personer, der mangler milten, er mindre modstandsdygtige over for infektioner end de personer, der har deres milt i behold.

Derfor anbefaler sundhedsstyrelsen nu, at personer, der skal have deres milt fjernet ved en operation, forinden bliver vaccineret imod pneumokokker.

Pådrager en person uden milt sig en infektion, skal der gives antibiotika, både benzylpenicillin og amoksicillin.

.............................................................................................................

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,3 (6 stemmer)
Siden er blevet set 2.980 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Vi benytter cookies til at gøre din oplevelse af sitet så god som mulig. Ved at fortsætte med at bruge sitet accepterer du cookies.
Afstemning
Når du spiser take-away, hvad er det så?


Effektiv reklame - klik her