Logo

Menstruation

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Hvordan reguleres menstruationsrytmen?

Menstruationen (menses) er den månedlige blødning fra livmoderen hos kvinder, der er i den forplantningsdygtige alder, fra omkring 12-13 år og til omkring 50 års alderen.

Menstruationens indtræden hos den unge pige kaldes menarken og dens ophør hos den ca 50 årige for menopausen, der indtræder i forbindelse med klimakteriet (kvindens anden overgangsalder).

Kønshormonproduktionen hos kvinden foregår i en bestemt rytme, og de regelmæssigt tilbagevendende forandringer udgør en såkaldt menstruations-cyklus, der som regel varer 28 dage.

I denne periodes første halvdel sker der under påvirkning af det kvindelige kønshormon østrogen, som produceres i æggestokkenes follikler (se kønsorganer hos kvinden) en fortykkelse af livmoderslimhinden.

I anden halvdel tilføres livmoderslimhinden et andet kvindeligt kønshormon progesteron fra -det gule legeme-, hvortil folliklen nu er omdannet.

Midt i perioden har slimhinden nået sin maksimale tykkelse, og i anden halvdel af perioden er den klar til at tage imod et befrugtet æg.

Hvis der ikke sker nogen befrugtning, falder slimhinden i slutningen af peioden sammen og afstødes, og det er det, som bevirker blødningen fra slimhinden. Sammen med den afstødte slimhinde siver der blod ud i skeden fra livmoderhalsen.

Blødningen varer oftest 3-5 dage, men det kan variere noget uden at være unormalt. Mængden af blod kan også være forskellig.

De fleste kvinder føler noget ubehag før og under menstruationen, men kun 5 procent har så svære ubehagsfornemmelser, at de må forsømme deres daglige arbejde.

Så længe en kvinde har regelmæssige menstruationer, kan hun blive gravid. Hun er da i den såkaldte fertile alder. (Fertilitet betyder frugtbarhed).

Menstruationscyklus reguleres af hormoner fra hypofysen og fra æggestokkene.

Midt i menstruationsperioden løsnes et æg fra dets follikel på en af æggestokkene, og ægget glider gennem æggelederen ned imod livmoderen, men hvis ægget ikke møder en sædcelle på sin vej, udstødes det sammen med menstruationsblodet.

Når kvinden er befrugtet, udebliver menstruationen, men den kan også udeblive af andre årsager, for eksempel på grund af psykiske vanskeligheder eller hormonforstyrrelser.

Udeblivelse af menstruation kaldes for amenoré, for langvarig menstruation med for kraftig blødning kaldes menoragi og abnormt smertefuld menstruation dysmenoré.

Uregelmæssig menstruation og blødning mellem perioderne (metroragi) bør altid medføre, at kvinden konsulterer en læge, sådan at årsagen kan fastslås.

.............................................................................................................

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (2 stemmer)
Siden er blevet set 4.041 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Regeringen, er der nogen der skal udskiftes?

Foreslå nyt svar
Effektiv reklame - klik her