Logo

Mavesår

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Hvordan behandler man i vore dage mavesår?

Mavesår er den betegnelse, der i daglig tale bruges om sår i mavesækkens eller tolvfingertarmens væg. Fagudtrykket for sår i mavesækken er ulcus ventriculi og i tolvfingertarmen ulcus duodeni

Mavesår menes at have forbindelse med for megen mavesyre eller med en svækkelse af den mekanisme, der normalt beskytter mave slimhinden mod mavesyrens ætsende virkning, og psykisk pres kan medvirke til at fremkalde mavesår hos patienter, der i forvejen har disposition for denne sygdom. Dispositionen er formentlig medfødt, og sygdommen rammer især mænd.

Mavesår kan dannes næsten uden, at man mærker det, men vil efterhånden give smerter.

Behandlingen er enten medicinsk eller kirurgisk.

I antihistaminer som Tagamet (Cimetidin) og Zantac (Ranitidin) har man midler, som kan holde mavesår nede i længere tid. De virker ved, at de hindrer de såkaldte parietalceller i maven i at producere for megen mavesyre, idet mavesår i reglen fremkaldes og opretholdes ved en for høj syreproduktion.

Mens disse stoffer indtages, heler sårene op, men de kommer som regel igen, når patienten er holdt op med stoffet. Hos nogle ganske få er virkningen varig.

Noget tyder på, at disse midler er blevet noget overvurderet, og man har et mere sikkert virkende middel mod mavesår i den såkaldte lille operation, som er lanceret af professor dr. med. Erik Arndrup i Århus, og som består i en overskæring af nerve tråde til den saltsyreproducerende del af maven.

Denne skånsomme operation for mavesår blev internationalt kendt, før cimetidin-behandlingen kom frem, men er kommet til at stå i skygge af behandlingen med Tagarnet og Zantac.

Parietalcelle-vagatomien har den fordel, at den en gang for alle befrier patienten for mavesår, og at den langvarige tablet-behandling undgås.

I øvrigt er mavesår ikke ens, og de forskellige former for sår skal derfor behandles med forskellige midler ud fra lægens skøn over, hvilken metode der er at foretrække i det enkelte tilfælde.

.............................................................................................................

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (4 stemmer)
Siden er blevet set 2.262 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Regeringen, er der nogen der skal udskiftes?

Foreslå nyt svar
Effektiv reklame - klik her