Logo

Manio-depressiv psykose

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Hvordan udvikler en sådan psykose sig?

Mania-depressiv psykose er en anfaldsvis optrædende sindslidelse, der kan ytre sig i form af manier, det vil sige stærk oprømthed, overdrevent selvsikker optræden og sygeligt ivrig virketrang, men også i form af depressioner, det vil sige abnormt og ubegrundet nedtrykthed, melankoli, selvnedvurdering og skyldfølelse.

Lidelsen. som rammer 1 procent af befolkningen, optræder meget lunefuldt, hos nogle med skiften mellem mani og depression, men med anfaldsfri perioder ind imellem, hos andre kun med anfald af manier, og hos atter andre, og det er de fleste, kun med depressioner. Depressionsanfaldene hos de patienter, der kun har depressioner, kaldes da for anfald af endogen depression.

De ganske få, der kun har manier, og som har dem med ret korte mellemrum, kaldes for hypermanikere.

Ved manio-depressiv psykose kan mellemrummene mellem anfaldene, hvor patienten er psykisk rask, variere stærkt. Hos nogle optræder der kun et enkelt eller et par anfald i hele deres liv, i andre tilfælde kommer anfaldene med nogenlunde regelmæssige mellemrum, og også deres varighed er varierende.

Det er vigtigt, at man erkender, at en person med manio-depressiv psykose er syg og kan være til fare for sig selv, under manierne ved at trætte sig ud indtil det kritiske, og under depressionerne ved at begå selvmord, som regel dog først, når anfaldet er ved at lette, fordi patienterne plejer at være helt initiativløse i den dybeste fase af depressionen.

Manio-depressiv psykose, der kan have så vel lette som svære former, kræver psykiatrisk behandling, skønt den syge ikke altid virker syg og selv ofte helt mangler sygdomserkendelse.

Årsagen til lidelsen kendes ikke, men man gætter på, at den skyldes en eller anden unormalitet i hjernens stofskifte.

Manio-depressiv psykose er den eneste alvorlige sindslidelse, som lader sig forebygge ved hjælp af et særligt middel, nemlig grundstoffet lithium, der gives i form af lithium-salte.

• Se lithium og sindslidelser.

.............................................................................................................

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (7 stemmer)
Siden er blevet set 2.500 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Regeringen, er der nogen der skal udskiftes?

Foreslå nyt svar
Effektiv reklame - klik her