Logo

Lægefejl

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Artikel billede

Patientens rolige og tillidslulde holdning er en vigtig forudsætning for, at lægen kan stille den rigtige diagnose.

Hvordan de almindeligste lægefejl opstår

 

Læger kan ligesom alle andre komme til at gøre fejl, men det er ikke altid, at deres patienter opdager det. Talrige læger er blevet rost af patienter, som de har fejlbehandlet, men dadlet i tilfælde, hvor de har været meget om\ hyggelige og behandlet helt efter de I bedste forskrifter.

Nogle tror, at læger er alvidende, og at de kan udrette mirakler. Det er en overvurdering, som de fleste læger ikke selv bryder sig om. Læger er almindelige mennesker, som folk er flest, men de har en grundig og langvarig uddannelse bag sig, og mange af dem har i årenes løb fået en betydelig erfaring i at behandle folks sygdomme bedst muligt. De er altså fagfolk på deres specielle område.

Der findes såkaldte iatrogene sygdomme, det vil sige sygdomme, der er fremkaldt af læger ved uhensigtsmæssig behandling eller ved forkert medicinordination. De er heldigvis sjældne, men læger kan ligesom andre skønne forkert, og undertiden kan bivirkningerne ved en behandling blive værre end selve den sygdom, der skulle behandles.

Hvad man med rette kan bebrejde læger er, når de ikke er omhyggelige nok, og når de undlader at tilse patienter, som er stærkt behandlingskrævende, men hvis klager de, måske i travlheden med andre patienter, anser for at være bagatelagtige. Men her har de pårørende til den meget syge tit et medansvar, fordi de ikke tilstrækkeligt kraftigt eller for sent understreger, at tilfældet ser ud til at være meget alvorligt.

Til forklaring, om end ikke til undskyldning for lægerne tjener den kendsgerning, at masser af mennesker overvurderer deres egne og deres pårørendes symptomer, og at der er enkelte, der ofte føler sig meget alvorligt syge uden at være det.

Læger kan også gøre fejl ved at undlade at underrette patienten om sygdommens art og de foranstaltninger, der skal tages, og ved ikke at sikre sig, når en sådan forklaring er givet, at den også er forstået af patienten.

Lægens kunst bliver solgt for dårligt, hvis lægen har for lidt tid til at forklare patienten, hvad det hele går ud på.

Folk vil have en forklaring, som de kan forstå, og det må lægen lære at give dem.

.............................................................................................................

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (1 stemmer)
Siden er blevet set 2.794 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Penge kontanter, kan vi undvære dem?Foreslå nyt svar
Effektiv reklame - klik her