Logo

Kviksølvforgiftning

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Hvor farlig er den?

Kviksølvdampe er farlige, og da der bruges kviksølv mange steder (f.eks. til bejdsning af sædekorn, i industrien og til lægetermometre) kan man ikke helt afvise, at der i hverdagen kan ske lette kviksølvforgiftninger.

De viser sig i almindelighed ved lette nervøse forstyrrelser, undertiden så lette, at den pågældende ikke selv bliver opmærksom på dem.

Sværere kviksølvforgiftninger rammer derimod centralnervesystemet og kan føre til skader, som ikke lader sig helbrede. De påvirker de intellektuelle funktioner og muskelkoncentrationen. En svær, akut kviksølvforgiftning kan være dødelig.

Man ved fra nyere undersøgelser, at ganske, ganske små mængder kviksølv frigøres fra sølvamalgamfyldninger i tænder. Kviksølv kan føres ned i lungerne med indåndingsluften eller ned i fordøjelsessystemet, når man synker.

Noget kviksølv udskilles igen, og en mindre del fordeles rundt om i kroppen.

Almindeligvis antages de mængder kviksølv, der kan frigøres, selv fra patienter med mange og store fyldninger, ikke at være sundhedsskadelige.

Når man taler om risikoen for patienterne, må man være opmærksom på, at der er lagt millioner af sølvamalgamfyldninger, uden at de personer, som har fået disse fyldninger, er blevet dårlige af det.

Samtidig må man huske, at tandlægen og klinikassistenten har en meget større risiko for eventuel forgiftning eller udvikling af overfølsomhed. De har, især tidligere, brugt en meget stor del af deres tid på at fjerne gamle fyldninger og blande sølv og kviksølv og at lave nye fyldninger.

Det er under denne beskæftigelse, at dannelse af kviksølvdampe er størst. Det er derimod kun meget små mængder, som frigøres fra den plombe, der fjernes.

Selvom man for eksempel har fundet større mængder kviksølv i urin fra amerikanske tandlæger, som i mange år har arbejdet meget med sølvsmalgarnfyldninger, er der kun konstateret ganske få dokumenterede kviksølvforgiftninger blandt tandlægerne og deres personale. Disse forgiftninger har kunnet tilskrives meget uhensigtsmæssig omgang med kviksølv på de få tandklinikker, der har været tale om.

Nogle patienter, som lider af forskellige symptomer som træthed, hovedpine, synsforstyrrelser, fordøjelsesproblemer, metalsmag i munden og så videre har ment, at disse symptomer var forårsaget af sølvamalgamfyldninger.

I næsten alle tilfælde har symptomerne dog kunnet tilskrives helt andre faktorer end tilstedeværelsen af sølvamalgamfyldninger i tænderne.

Der er næppe nogen i Danmark, der er blevet kviksølvforgiftet af amalgam-plomber.

Kviksølv findes i to former, den uorganiske som selve metallet kviksølv og den organiske form som kviksølvforbindelser, der via vand optages i levende organismer.

Der findes organiske kviksølvforbindelser i fisk og havdyr. men her i Danmark i så lave koncentrationer, at man farefrit kan spise fisk hver dag uden at tage skade af det.

.............................................................................................................

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (2 stemmer)
Siden er blevet set 2.619 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Regeringen, er der nogen der skal udskiftes?

Foreslå nyt svar
Effektiv reklame - klik her