Logo

Kopper

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Er koppe-sygdommen nu helt udryddet?

Kopper var en meget smitsom og farlig virussygdom, der - hvis man overstod den - efterlod grimme ar efter et udslæt, der begyndte i ansigtet og efterhånden bredte sig over hele kroppen.

 

Kopper (variola) har en inkubationstid på fra 10 til 16 dage, og sygdommen indledes med feber, hovedpine og kvalme. Tre dage efter kommer udslættet, der senere udvikler sig til store vabler eller koppepustler.

Sygdommen er værre jo flere pustler, der kommer, og når de er blodfyldte og tætsiddende, taler man om sorte kopper.

For hver 10. der angribes af kopper, dør de 3, og man har ingen midler til behandling af kopper, når sygdommen først har fået fat. Men den kan forebygges ved vaccination med kokopper.

Det var den engelske læge Edward Jenner, der i 1796 var pioner på dette område, idet han havde lagt mærke til, at malkepiger, der havde kokopper på fingrene, var immune overfor ægte kopper, der dengang var en udbredt sygdom, og forekom over hele Europa.

Jenner hentede smitstoffet fra koyvere, og kaldte det vaccine, da ko på latin hedder vacca. Da Pasteur senere fremstillede lignende svækkede smitstoffer, kaldte man også dem for vacciner, selvom materialet intet havde med en ko at gøre, og betegnelsen har holdt sig.

I dag er koppesygdommen, der har plaget menneskeheden i årtusinder, udryddet over det meste af verden, og det kan man udelukkende takke vaccinationerne for og den kampagne, der siden anden verdenskrig har været ført af Verdenssundhedsorganisationen WHO for at få alle vaccineret.

De sidste steder, hvor koppesygdommen optrådte, var i Indien, Pakistan, Bangladesh og Eritrea. Her indkredsede man for få år siden de enkelte tilfælde, og teoretisk skulle kloden i dag være helt fri for kopper.

Sundhedsmyndighedene har derfor sløjfet de tidligere obligatoriske koppevaccinationer også i Danmark, men man kan dog stadig blive vaccineret mod kopper, hvis man ønsker det, for eksempel ved rejser i udlandet.

.............................................................................................................

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,2 (6 stemmer)
Siden er blevet set 2.368 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Regeringen, er der nogen der skal udskiftes?

Foreslå nyt svar
Effektiv reklame - klik her