Logo

Kolera

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Hvordan smitter kolera? Kolera er en heftigt forløbende smitsom tarmsygdom. som mest forekommer i Asien, men som i forrige århundrede også hærgede med epidemier i Europa. Den har også vist sig her i Europa i dette århundrede, men efter 1857 er den ikke forekommet i Danmark.

Kolerabaciellen vibrio cholerae angriber legemet via tarmkanalen og spredes fortrinsvis gennem inficeret vand. Den producerer en meget stærk gift.

Efter en inkubationstid på et døgn eller mindre får patienten voldsomme diarreer og mister herved store mængder væske, sådan at bevidstløshed indtræder i løbet af kort tid. Ved uhindret væsketab dør omkring 75 pct. af de angrebne.

Behandlingen består først og fremmest i at erstatte den tabte væskemængde, og under moderne hospitalsbehandling med intravenøs tilførsel af væske (indføring i venerne) er dødeligheden af kolera nede på under 1 procent, så det er altså ikke en sygdom, som vi behøver at være skrækslagne over her i landet, selvom enkelte tilfælde skulle forekomme efter smitte hentet ude i verden.

Men der kræves under en epidemi enorme mængder af steril væske til gennemførelse af en sådan behandling, og det har man ikke til rådighed overalt i de asiatiske lande. I stedet kan man lade patienterne drikke en sukkerholdig saltopløsning og derved nedsætte dødeligheden væsentlig.

Kolera smitter fortrinsvis gennem vand, og epidemier forekommer derfor sjældent, hvor vandforsynings- og kloakforhold er i orden, men smitte kan ved manglende hygiejne også overføres fra person til person eller gennem fluer, der har været i berøring med kolerasmittet latrin.

Man kan få kolera flere gange, men der findes en kolera-vaccine, som virker i et halvt års tid. Opholder man sig i et kolera-område, bør man derfor lade sig vaccinere hvert halve år.

.............................................................................................................

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (6 stemmer)
Siden er blevet set 2.184 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Regeringen, er der nogen der skal udskiftes?

Foreslå nyt svar
Effektiv reklame - klik her