Logo

Kejthåndethed

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Hvor almindelig er kejthåndethed?

 

Ca. 5 procent af alle mennesker er kejthåndede, og det vil sige, at formentlig omkring 250.000 danskere foretrækker at bruge den venstre hånd i situationer, hvor rethåndede anvender den højre.

Kejthåndethed er noget, der nedarves, men da der stadig er langt færre kejthåndede end rethåndede, må arveegenskaben være vigende (recessiv), det vil sige, at kejthåndetheden ikke vil komme til udfoldelse, hvis den pågældende ikke har arvet anlæg for det fra begge sine forældre.

Kejthåndethed skyldes, at de nervecentre, der giver ordre til lemmerne s bevægelse, er stærkest udviklet i kejthåndedes højre hjernehalvdel, idet det er højre side af hjernen, der styrer bevægelserne i legemets venstre side, medens kropsbevægelserne i højre side omvendt styres fra venstre hjernehalvdel.

Kejthåndethed beror næppe på en enkelt arvelig egenskab, da nogle er kejthåndede i så mild grad, at de kan lære at bruge begge hænder lige godt.

Hos to-æggede tvillinger er kejthåndethed dobbelt så hyppigt forekommende som hos befolkningen i almindelighed. Hvorfor det er sådan, ved man ikke.

Også hos en-æggede tvillinger (der altid er af samme køn) er kejthåndethed mere almindelig end i normalbefolkningen, men forekommer hyppigst kun hos den ene tvilling. Det beror på, at en-æggede tvillinger ofte ligner hinanden spejlvendt.

I vore dage skulle kejthåndethed ikke være noget handicap, da lærere forlængst har opdaget, at kejthåndede i intelligens- og karaktermæssig henseende ikke adskiller sig fra andre, og det er helt overflødigt og undertiden endda direkte skadeligt at forsøge at tvinge en kejthåndet til at være rethåndet.

.............................................................................................................

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (5 stemmer)
Siden er blevet set 2.379 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Regeringen, er der nogen der skal udskiftes?

Foreslå nyt svar
Effektiv reklame - klik her