Logo

Kønsorganerne hos manden

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Artikel billede

De mandlige kønsorganer:

a Penis

b Urinrøret

c Glans penis (penishovedet eller agernet)

d Sædstreng (ductus deferens)

e Blærehalskirtelen (prostata)

f Sædblære (vesicula seminalis)

g Pungen (scrotum),

h Bitestikel (epididymis)

i Testikel (testis, sten).

Hvordan fungerer de mandlige kønsorganer?

Hos manden består kønskirtlerne (gonaderne) af de to ægformede, sveskeblommestore testikler (stenene), som ligger ved siden af hinanden i pungen (scrotum), der som en hudsæk hænger ned foran mellem lårene.

Hos fosteret ligger testiklerne oppe i bughulen, men som regel vandrer de inden fødslen ned i pungen. Den venstre testikel plejer at være tungest og hænge nederst.

Ved puberteten stimuleres testiklerne fra hypofysens gonadotropiner til at producere det mandlige kønshormon testosteron (androgen), der giver manden mandligt præg, skægvækst, behåring og muskelstyrke.

Sædcellerne dannes i nogle meget tynde, men lange og snoede kanaler, hvoraf der er ca 1. ()()() i hver testikel En voksen mand kan producere flere milliarder sædceller (spermier, spermatozoer) hver måned, og sædproduktionen hos en mand kan foregå i mere end et halvt hundrede.

En sædcelle er kun 0,06 millimeter lang, altså usynlig for det blotte øje, og består af et hoved, et mellemparti og en hale, der kan drive den frem ved at bevæge sig.

Da legemstemperaturen er lidt for høj til, at sædcellerne kan modnes, må man betragte deres lejring i pungen som en foranstaltning, der skal skaffe dem en lidt lavere temperatur end legemstemperaturer.

Bag på testiklerne samler sædkanalerne sig i bitestiklerne, hvorfra de to sædstrenge, en fra hver testikel fører op til blærehalskirtlen (prostata), hvor også urinrøret (fra nyrerne) støder til. Sædstrengene (sædlederne) er ca, 50 centimeter lange. De udvider sig i hver sin sædblære, et opbevaringssted for sæden, inden de munder ud i urinrøret ved prostata

Fra blærehalskirtlen (prostata) tilføres der sædvæske, sperma, som er sådan sammensat, at spermatozoerne får en maksimal evne til at bevæge sig ved hjælp af den piskende hale.

På det sidste stykke vej fra prostata og indtil udmundingen i penishovedet (glans) har sæd og urin fælles rør, som går igennem undersiden af penis.

Det mandlige kønslem, penis, består af tre aflange, parallelt liggende legemer, og afsluttes af agernet eller penishovedet (glans penis).

De tre legemer, hvoraf det underste rummer urinrøret. indeholder porøse såkaldte svulmelegemer, der under seksuel pirring fyldes med blod, så penis rejser sig og bliver stiv (erigerer).

Uden denne stivhed ville det være umuligt for penis at trænge ind i kvindens skede, selvom denne indføring lettes ved, at skeden under et tilstrækkelig langvarigt erotisk forspil ændrer form og bliver fugtig.

Neden for blærehalskirtlen findes der i urinrøret to små kirtler, de såkaldte cowperske kirtler, der afsondrer en lille smule klar slim, som under mandens erotiske ophidselse kan hjælpe med til smøringen, så penis lettere glider ind i skeden ved indledningen til samlejet.

Penishovedet er rigt på nerver og er rødt og blottet, når penis er erigeret, men når penis er slap, er penishovedet delvis eller helt dækket og beskyttet af forhuden (præputium), hvis talgkirtler på indersiden afsondrer smegma, der har en karakteristisk lugt.

Da smegma er mistænkt for at kunne fremkalde kræft, bør en ansvarsbevidst mand vaske sig ren under forhuden før et samleje.

Under samlejet påvirkes nerverne i penis, især i penishovedet, således, at de efter en vis tids pirring udløser reflekser, som fremkalder udstødningen af sæd (ejakulationen). Det sker ved rytmiske sammentrækninger af sædstrengenes og urinrørets muskler, og det er ledsaget af en stærk legemlig og psykisk lystfølelse. Se orgasme.

En enkelt sædudtømmelse kan indeholde op imod 500 millioner (en halv milliard) sædceller (spermier), som udtømmes i kvindens skede, hvorfra de søger at vandre op i æggelederne for at befrugte et æg.

Ved ejakulationen er udstødningskraften så stor, at de første sæddråber kan slynges mere end en halv meter ud fra penishovedet.

Mellemrummene mellem ejakulationsstødene er mindre end et sekund, og mængden af sædvæske er i gennemsnit 3,5 milliliter.

Er der under 15 millioner spermier pr. milliliter i mandens sæd, må han anses for at være ufrugtbar (infertil).

.............................................................................................................

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,6 (10 stemmer)
Siden er blevet set 7.045 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Kongehusets vederlag øges fra 126,5 til 143,8 mil. kroner. Altså en stigning på 17,3 mil. kroner.
Foreslå nyt svar
Effektiv reklame - klik her