Logo

Hodgkins sygdom

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Kan Hodgkins sygdom helbredes?

Sygdommen lymfogranulomatis maligna er første gang beskrevet af den engelske patolog Thomas Hodgkin i 1852 og kaldes derfor også Hodgkins sygdom.

Det er en svulstlidelse, der begynder i lymfekirtlerne, som bliver hævede, og man anså tidligere sygdommen for at være uhelbredelig, men i dag er det en sygdom, der kan helbredes. Kommer patienterne tidligt nok til behandling, bliver de fleste af dem raske igen.

Sygdommen, hvis egentlige årsag er ukendt, inddeles i flere typer og stadier, og i stadium 1 helbredes over 80 procent af patienterne.

Lymforgranulomatose optræder her i landet med ca. 130 tilfælde pr. år. hvilket svarer til 25 patienter pr. million indbyggere. Man ser den altså hvert år på ethvert større hospital og de praktiserende læger møder den på et eller andet tidspunkt. Den er lidt hyppigere blandt mænd end blandt kvinder, og den rammer mest unge i slutningen af tyverne samt ældre mennesker. Helbredelsesmulighederne er bedst for de unge.

Diagnosen stilles ved hjælp af en celleprøve, hvorved der i mikroskop påvises nogle karakteristiske celler, de såkaldte Reed-Sternberg-celler.

Behandlingen består i fjernelsen af milten, et organ som man kan undvære, og i en strålebehandling med et højvoltapparat, for eksempel en koboltkanon.

I stadium 4 kombineres strålebehandlingen med behandling med cytostatiske stoffer, der hæmmer cellevæksten. Det giver i reglen straks en forbløffende bedring.

Til at begynde med har lymfogranulomatose ikke andre symptomer end de hævede kirtler. På de senere stadier kan den give feber, svedeture om natten, hudkløe og vægttab.

De betydeligt forbedrede behandlingsmuligheder regnes for at være en af de store landvindinger indenfor lægevidenskaben i de sidste tyve år.

Når en patient med Hodgkins sygdom er blevet rask efter behandlingen, har vedkommende samme overlevelsesmuligheder som andre i samme aldersklasse.

.............................................................................................................

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (1 stemmer)
Siden er blevet set 2.546 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Fjern en reklame du ikke kan lide
Vi benytter cookies til at gøre din oplevelse af sitet så god som mulig. Ved at fortsætte med at bruge sitet accepterer du cookies.
Afstemning
Når du skal lave mad, hvad bruger du så?

Effektiv reklame - klik her