Logo

Hjertetransplantation

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Er der foretaget en hjertetransplantation i Danmark?

Rent teknisk er der intet i vejen for, at vore dages dygtige danske hjertekirurger kan transplantere et hjerte fra en nylig afdød til et andet menneske, hvis hjerte er udslidt, men hvis øvrige organer er fuldt funktionsdygtige.

Det vanskelige består i at finde den rette hjertegiver (donor) til den rette hjertegiver (recepient), for fuld vævsforligelighed imellem donor og recepient er af større betydning ved hjertetransplantationer end ved transplantation af nyrer.

Årsagen er ikke mangel på viden og kunnen, men må nok være, at man her i landet er mindre villig til at eksperimentere med mennesker, end man har været visse steder i udlandet, hvor lægelige ambitioner har gjort de ' enkelte hjertetransplantationer til verdenssensationer i pressen samtidig med, at kirurger og hjerte modtagere i perioder har været i offentlighedens søgelys.

Der er verden over foretaget nogle få hundrede hjertetransplantationer på mennesker, men værdien af dem for hjerte modtagerne har været omstridt og overlevelsestiden har i mange til: fælde været urimeligt kort, kun for ganske få så lang som syv-otte år.

Men hvis man ved et lykketræf på et stort dansk hospital (i København, Odense, Århus eller Aalborg) får en nylig afdød, hvis hjerte vævstypemæssigt passer til en dødssyg hjertepatient, der kun kan reddes ved at få et nyt hjerte, vil en hjertetransplantation også blive foretaget her i landet.

Et donorhjerte skal indsættes omgående og kan ikke som en nyre forsendes pr. fly fra land til land, men en hjertetransplantation i Danmark vil kunne ske, når hjernedødskriteriet er godkendt ved lov.

.............................................................................................................

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,7 (3 stemmer)
Siden er blevet set 2.482 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Vi benytter cookies til at gøre din oplevelse af sitet så god som mulig. Ved at fortsætte med at bruge sitet accepterer du cookies.
Afstemning
Når du spiser take-away, hvad er det så?


Effektiv reklame - klik her