Logo

Hjerteinfarkt - Blodprop i hjertet

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Hvorfor får man blodprop i hjertet?

Når blodstrømmen i et af hjertets kransblodkar blokeres af en blodprop, opstår der, hvad lægerne kalder for en coronarthrombose, og det rammer med stigende hyppighed mænd i 40-50 års alderen.

Men mange mænd, som har haft en blodprop i hjertet, har overlevet det, og de fleste af dem med et let hjerteinfarkt (myocardieinfarkt) bliver fuldstændig raske igen. (infarkt betyder tilstopning).

Selve hjertemusklen (myocardiet) skal for at kunne arbejde konstant med regelmæssige sammentrækninger 70 gange i minuttet forsynes med blod, indeholdende næring og ilt fra de blodkar i selve hjertet, der kaldes kransårerne eller coronararterierne. Se hjertet.

Bliver et af disse snævre kar tilstoppet med en blodprop, en såkaldt thrombe, der ofte blot er en tyk tråd af fibrin, får den del af hjertet, som karret forsyner med blod, ingen ilt og næring og dør.

Der dannes et myocardieinfarkt, som er dødeligt, hvis det rammer en vigtig del af hjertet, men som man kan overleve, hvis det er en mindre vigtig del, der rammes.

Hvis patienten så får ro, heler det døde væv i hjertet op og bliver til et bindevævsar, som man kan leve videre med.

Det er forbløffende så godt de patienter kommer sig, som har haft et let myocardieinfarkt, men mange af dem er unødigt ængstelige for at få en ny blodprop. Risikoen for det er i virkeligheden minimal, og sådanne patienter tåler fysisk optræning og godt med motion. Men de skal ligesom alle andre træne sig langsomt op.

Hvorfor nogle rammes af blodprop i hjertet og andre ikke, ved man ikke med bestemthed: Det er tilsyneladende ikke stress, der er årsag til det, men ofte går der en periode med uforklarlig træthed og en vis irritabilitet forud for anfaldet.

Selve anfaldet viser sig ved stærke smerter, ikke til venstre i brystet, som mange tror, men midt ned i brystet lige under brystbenet samtidig med en ulidelig og irriterende træthed i venstre arm og måske også i kæben.

Ved sådanne umiskendelige symptomer skal man holde sig i ro og tilkalde lægen omgående, eventuelt en ambulance.

Overlever man et hjerteinfarkt i nogle uger, kan man godt spare sig videre ængstelse, for så har man omtrent lige så gode udsigter til et langt liv som de af ens jævnaldrende, der ikke har haft en blodprop.

Men folk, der har haft det, må lære at tage et vist hensyn til sig selv, sørge for at få søvn nok, slappe af, når de er trætte og være mindre utålmodige end før, også i trafikken.

.............................................................................................................

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (1 stemmer)
Siden er blevet set 2.566 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Regeringen, er der nogen der skal udskiftes?

Foreslå nyt svar
Effektiv reklame - klik her