Logo

Helvedesild

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Hvad kommer den smertefulde sygdom af?

Helvedesild, som lægerne kalder herpes zoster, fremkaldes af sarrune virus, som giver børn skoldkopper.

Virus sidder i nerverødderne tæt ved rygmarven og spredes herfra ud til det hudområde, hvortil nerverne fra det bestemte rygmarvsområde går. Her fremkommer der et udslæt med små blærer, og samtidig er der smerter.

Det er normalt nerverne på bryst og ryg og kun på den ene side af kroppen, der angribes, så der kommer synligt udslæt.

Hvis patienten kommer til behandling indenfor de første fire dage efter sygdomsudbruddet har man et godt nyt middel mod helvedesild i stoffet idoxuridin, som fremkalder smertefrihed indenfor et døgn eller to og afkorter sygdomsforløbet betydeligt.

Idoxuridin, der her i landet også sælges i form af øjendråber og øjensalve, kan i flydende form bruges på linnedklude i behandlingen af helvedesild, men sygdommen vil ofte være i gang dage før udbruddet viser sig som udslæt.

Meget ofte holder smerterne sig i uger eller måneder for derefter langsomt at svinde, og nogle uheldige patienter har smerter i årevis, ja, enkelte for livstid.

Der er i tidens løb gjort forsøg med mange forskellige behandlinger mod denne langvarige smertetilstand, men uden helt tilfredsstillende resultater. Muligvis opnår man nogen virkning ved indsprøjtning af en lille portion saltvand af meget høj koncentration i rygmarven omkring de nerver, der fremkalder smerterne. Denne behandling er især udført af narkoselæger, men det er ikke alle tilfælde, der egner sig til behandlingen.

I den sidste tid har man forsøgt at skabe smertefrihed ved at påvirke en anden nerve elektrisk, hvorved man blokerer impulsen fra den smertende nerve. Det lykkes i en del tilfælde og ved hjælp af et særligt elektrisk apparatur kan patienten selv "slukke for smerten".

Den form for helvedesild, der sidder omkring øjet, er særlig ondartet, fordi den kan gribe over på hornhinden og beskadige den.

Helvedesild med udslæt er som regel overstået på en halv snes dage, men eftervirkningerne kan som nævnt vare længe.

Det er yderst sjældent, at nogen får helvedesild mere end en enkelt gang.

Mens helvedesild hos bedsteforældre kan smitte børnebørnene med skoldkopper, er det aldrig set, at skoldkopper hos børn har smittet bedsteforældre med helvedesild.

.............................................................................................................

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,8 (4 stemmer)
Siden er blevet set 3.237 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Kongehusets vederlag øges fra 126,5 til 143,8 mil. kroner. Altså en stigning på 17,3 mil. kroner.
Foreslå nyt svar
Effektiv reklame - klik her