Logo

Gastroskopi

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Hvordan er det at få foretaget en gastroskopi?

Det drejer sig om en undersøgelse af mavesækkens indre ved hjælp af et gastroskop, der består af et isoleret, tyndt rør af glasfibre, som lægen kan se igennem, selvom røret er bøjeligt

Man kan se om hjørner ved hjælp af et gastroskop, der er forsynet med en lyskilde, og man kan tage fotografier af maven s indre ved hjælp af det.

Patienten, der om morgenen skal møde fastende, mærker ikke noget videre til, at røret føres ned igennem spiserøret, fordi der først gives et beroligende og sløvende stof (for eksempel stesolid) i blodbanen gennem en kanyle. Det virker omgående.

Desuden lokalbedøves spiserøret effektivt med Xylocain-spray, og i forvejen er sekret-dannelsen nedsat med en atropin-indsprøjtning.

Patienten føler sig rent forbigående lidt tør i munden, men føler i øvrigt intet ubehag, hverken når gastroskopet føres ned i mavesækken, i de minutter, som undersøgelsen står på, eller når gastroskopet fjernes.

Under gastroskopien er det muligt at tage nogle små prøver (biopsier) af maveslimhinden. Disse prøver kan senere analyseres under mikroskop, så lægerne kan konstatere, om det drejer sig om raske eller syge celler.

De patienter, som skal undersøges for mavesår, vil som regel først blive gastroskoperet, så lægerne ved selvsyn kan orientere sig om sårets placering og størrelse. Også sår på tolvfingertarmen (duodenum) kan ses i et gastroskop.

Efter en gastroskopi skal patienten hvile i en times tid og kan så forlade sygehuset, men bør dog ikke selv føre bil den dag, da det sløvende stof i blodet virker i endnu nogle timer, selvom patienten føler sig helt klar og ved fuld bevidsthed.

De fleste af dem, der selv har prøvet en gastroskopi, siger, at undersøgelsen er så lempelig, at de ikke ville have noget imod at gennemgå den endnu en gang.

.............................................................................................................

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (5 stemmer)
Siden er blevet set 2.329 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Kongehusets vederlag øges fra 126,5 til 143,8 mil. kroner. Altså en stigning på 17,3 mil. kroner.
Foreslå nyt svar
Effektiv reklame - klik her