Logo

Filipenser - acne vulgaris

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Findes der gode midler mod filipenser og uren hud?

En filipens er en lille betændt udvækst i huden, fyldt med materie (pus). Den fremkommer som regel i forbindelse med en hudorm (comedon), der tilstopper en pore med talg og giver grobrund for bakterier.

Filipenser er særlig almindelige i puberteten. Lægerne kalder lidelsen for acne vulgaris.

Da de, der har hudorme og filipenser, selv synes, at de er meget skæmmende, er de ofte ret stærkt psykisk belastede af dem. Mange forsøger at trykke dem ud med neglene, hvad der blot får dem til at brede sig yderligere og tillige giver små ar i ansigtet.

Man har længe savnet et effektivt middel mod acne vulgaris eller uren hud med hudorme og filipenser, men det så en tid ud til, at man havde fået det i A-vitaminsyre, når man havde tålmodighed til at anvende det rigtigt over flere uger, eventuelt måneder.

Det er et middel, der skal påsmøres, og som godt kan give anledning til nogen rødme. Man må ikke tage solbad eller højfjeldssol samtidig med, at man anvender det. Det skal gnides på i et ganske tyndt lag. Man kan benytte det to gange daglig, hvis man tåler det, ellers kun en enkelt gang daglig eller hveranden dag, men spørg en hudlæge.

Midlet helbreder ikke altid fuldstændigt, men bedrer tilstanden, når det bruges efter lægens anvisning. Det fås kun på recept. Dets handelsnavne er Acnavit og Tretinoin.

I visse svære tilfælde af acne vulgaris anvender lægen tillige tetracyclin.

Der kommer til stadighed nye acnemidler frem, og da det ikke er alle, der er lige uskadelige, gør man i påkommende tilfælde bedst i at få en konsultation hos en hudlæge, der af tilfældets art kan afgøre, hvad der er bedst at bruge. I nogle tilfælde kan man afslibe overhuden, men det er ikke altid, at det bliver vellykket.

Det må anbefales at tale med en hudlæge (en speciallæge i dermatologi). Det er bedre end at forsøge med allehånde dyre og mere eller mindre virkningsløse utraditionelle metoder.

.............................................................................................................

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,0 (120 stemmer)
Siden er blevet set 3.555 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Regeringen, er der nogen der skal udskiftes?

Foreslå nyt svar
Effektiv reklame - klik her