Logo

Fødsel

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Artikel billede

Det farligste tidspunkt i et menneskes liv er selve fødselsøjeblikket. Her er et nyt lille mandfolk lige kommet til verden og skal til selv at ånde.

 

Hvordan forløber en fødsel?

Fødslen indtræffer normalt efter 40 ugers svangerskab (se graviditet).

At fødslen nærmer sig, bebudes af veer, der viser sig som smerter i nederste del af underlivet.

Når veerne bliver regelmæssige og kommer med ca. 10 minutters mellemrum, er fødselsprocessen ved at komme i gang, og kvinden bør da være på fødeklinikken eller have tilkaldt en jordemoder til en af de efterhånden ret sjældne hjemmefødsler.

Fødslen har tre faser: Udvidningsperioden, uddrivningsperioden og efterbyrdsperioden, og hele fødslen kan for førstegangsfødende vare et helt døgn, men er betydelig kortere for kvinder, der tidligere har født. I enkelte tilfælde kan en fødsel dog ske overraskende hurtigt (styrt-fødsel).

Udvidningsperioden er den fase under fødslen, der varer længst.

I 97 procent af tilfældene fødes barnet med hovedet forrest.

De ret sjældne komplikationer ved en fødsel klares bedst på en fødeafdeling, hvor man har rutinen, og alle de nødvendige hjælpemidler ved hånden.

Det er vigtigt, at barnet ikke kommer til at mangle ilt under fødslen, da iltmangel i få minutter kan medføre varig hjernebeskadigelse.

Hvor fødsel af normal vej ikke er mulig, kan barnet forløses ved et kejsersnit, et operativt indgreb for at fjerne barnet fra livmoderen ved et snit gennem moderens bugvæg. Hvorfor det hedder kejsersnit (sectio caesarea) er omstridt. Man har ment, at Julius Cæsar kom til verden på den måde ca. 100 år f. Kr., men det er formentlig en myte.

Det er gratis for alle at føde på kommunale og andre hospitaler eller fødeafdelinger. Det gælder både opholdet og læge- eller jordemoderhjælp.

I månederne forud for fødslen har den vordende moder ret til fem gratis undersøgelser hos sin læge og til en række jordemoderundersøgelser, som også er gratis.

De fleste steder i landet vil det være muligt for gravide at deltage i kursus i fødselsforberedelse, hvor der blandt andet gives instruktion i afslapningsøvelser. Lægen eller jorde moderen kan oplyse om, hvor sådanne kurser findes.

Fødsel

Artikel billedeArtikel billedeArtikel billedeArtikel billede

Fire stadier af den normale fødsel.

A: Livmoderens modermund åbner sig, og hovedet er trængt ned i skeden.

B: Hovedet viser sig i fødselsåbningen, efter at fostervandet er afgået.

C: Barnets hoved fødes.

D: Skuldrene kommer frem, først den ene og så den anden, og derefter glider resten af kroppen frem og selve fødslen er fuldbyrdet.

.............................................................................................................

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (2 stemmer)
Siden er blevet set 2.621 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Når du skal lave mad, hvad bruger du så?

Effektiv reklame - klik her