Logo

Dissemineret sclerose

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Hvordan er udsigterne for patienter med dissemineret sclerose?

Multipel sclerose eller sclerosis disseminata, hvilket ordret betyder »tilstand af udsået hårdhed«, er en langsomt fremadskridende sygdom i centralnervesystemets hvide substans.

Det er nervernes myelin-skeder, der ligger som en slags isoleringsmateriale af fedtstof uden om selve nervetrådene. der angribes, og der optræder et henfald i pletter (plaquer), som går over til ar-dannelser, såkaldte scleroser.

Sygdommen skrider trinvis frem, men der kan gå meget lang tid mellem hver forværring.

Den er mest udbredt i tempererede egne og forekommer sjældnere i troperne.

Dissemineret selerose er lige udbredt hos kvinder og mænd, og den optræder med en hyppighed på 1 pr. 1.000 indbyggere, og her i Danmark forekommer der årligt ca. 5.000 nye tilfælde, mærkeligt nok i visse egne flere end andre steder.

Sygdommen plejer at komme til udbrud i alderen mellem 20 og 40 år, og dens symptomer er forskelligartede, men forløbet er altid meget langstrakt, og der kan gå år imellem, at tilstanden forringes.

I nogle tilfælde invalideres patienterne af lammelser, og urinblærens og endetarmens funktioner nedsættes.

Man kender endnu ikke sclerosens egentlige årsag, og derfor er man heller ikke i stand til at helbrede den.

De, der i dag hævder, at de kan helbrede dissemineret sclerose, har ikke ret. Indtil nu har ingen medicin kunnet ændre denne sygdoms forløb, men der arbejdes verden over ivrigt på at finde ud af, hvad der er årsag til, at sygdommen opstår.

I tidens løb har masser af midler været prøvet, men der er aldrig blevet ført videnskabeligt bevis for, at de virkelig har hjulpet. Hverken hormonkure, diæt eller elektriske behandlinger har haft den ønskede virkning.

Landsforeningen til bekæmpelse af dissemineret sclerose yder tilskud til udforskning af sygdommen og hjælper patienterne med deres problemer. Dens adresse er Krukholmvej 15, 4900 Nakskov - 54 95 79 97

Der findes to behandlingshjem for sclerosepatienter, et i Haslev på Sjælland og et i Ry i Midtjylland, hvor de under sagkyndigt lægeligt tilsyn får deres handicap mildnet i så vidt omfang, som det er muligt.

I øvrigt kan sclerose-patienter til enhver tid henvende sig til den lokale social- og sundhedsforvaltning med deres problemer. En tredie del af patienterne er selv i stand til at klare hverdagen og kan bevare deres arbejdsevne i mange år, ikke mindst når arbejdsgiver og kolleger viser dem forståelse.

Scleroseforeningen udgiver bladet »Sclerosen«, der 6 gange årligt sendes gratis til alle selerosepatienter i Danmark.

.............................................................................................................

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (3 stemmer)
Siden er blevet set 3.170 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.
500517-12-2013 18:06:23 karina
hvordan hvis man drikker øl?? blir det værre ell ingen forandring

Afstemning
Regeringen, er der nogen der skal udskiftes?

Foreslå nyt svar
Effektiv reklame - klik her