Logo

Dialyse

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Artikel billede

Hjemmedialyse bliver mere og mere almindelig, - den kræver medvirken og forståelse af alle familiens medlemmer.

Hvad er formålet med dialyse, og hvordan kan den foregå?

Hvis nyrerne ikke er i stand til at udskille affaldsstofferne i blodet, og de i stedet ophobes i organismen, kan der opstå en for patienten livstruende tilstand.

Over for sådanne alvorlige tilfælde af nyresvigt stod lægerne tidligere magtesløse, men nu kan man ved dialysebehandling rense blodet hos disse patienter, sådan at de ikke blot kan overleve, men i reglen opretholde en nogenlunde normal tilværelse, og mange af dem vil senere kunne få en ny nyre ved transplantation.

Ordet dialyse betyder adskillelse, og i den her omtalte forbindelse forstår man ved dialyse den proces, hvorved affaldsstofferne udskilles fra blodet, medens dette fra patienten ledes gennem en såkaldt kunstig nyre og derefter tilbage til patienten.

Princippet i den kunstige nyre er kort fortalt, at blodet her passerer forbi en tynd hinde (en »semipermeabel membran«), på hvis anden side den særlige dialysevæske findes, og at affaldsstofferne under denne passage bevæger sig gennem hinden over i dialysevæsken og opsamles her, medens det rensede blod vender tilbage til patienten.

Indtil for ganske få år siden kunne dialysebehandling kun finde sted på de hospitaler, hvor man rådede over en kunstig nyre, men nu er dette apparatur blevet forenklet i en sådan grad, at patienter kan få det opstillet i deres hjem og ved egen eller pårørendes hjælp selv betjene det. Sådan hjemmedialyse er herefter blevet mere og mere almindelig, men der stilles store krav til patientens selvdisciplin og til hjemmet i det hele taget, om den skal kunne gennemføres med held.

Nogle patienter foretrækker hjemmedialyse og andre hospitalsdialyse, og valget er og bør være frit.

Der er dialysecentre på sygehusene i Esbjerg, Fredericia, Odense, Aalborg og Århus samt i Københavnsområdet på Herlev og Hvidovre sygehuse, Frederiksberg Hospital og Rigshospitalet.

Ved hospitalsdialyse afholder hospitalet de nødvendige rejseomkostninger, og ved hjemmedialyse betales udgifter til apparatur m.v. af hospitalet.

Landsforeningen af dialysepatienter, som blev stiftet i 1975, varetager dialysepatienters og nyretransplanteredes interesser, især i sociale anliggende og driver i øvrigt rådgivningsvirksomhed og hedder nu: Nyreforeningen.

Nyreforeningen

Herlufsholmvej 37, st.
2720 Vanløse
Telefon: 43 52 42 52

• Se nyrelidelser og transplantationer.

.............................................................................................................

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (3 stemmer)
Siden er blevet set 2.508 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Regeringen, er der nogen der skal udskiftes?

Foreslå nyt svar
Effektiv reklame - klik her