Logo

Anæmi

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Hvad er årsagerne til blodmangel?

Anæmi betyder blodmangel (blegsot) og findes i flere forskellige former.

En form skyldes formindskelse af antallet af røde blodlegemer eller et for lille indhold i dem af blodfarvestoffet hæmoglobin, der er bærer af ilten i blodet.

Man kan også lide af jernmangelanæmi.

Anæmi kan optræde selvstændigt eller som en følgesygdom til andre lidelser.

Ud fra det normale hæmoglobinindhold i blodet bestemte man tidligere blodprocenten. Normalværdien lå mellem 90 og 120. Blodprocenten var for lav, når den kom under 70 og meget for lav, når den kom helt ned på 50.

I vore dage bruger lægerne en anden målemetode og udtrykker den ikke i procent af det normale, men som indholdet af hæmoglobin pr. 100 milliliter blod.

Det almindeligste er dog nu at udtrykke hæmoglobin-indholdet i blodet i minimol pr. liter blod, og udtrykt på den måde ligger normalværdien for mænd mellem 7,9 og 10,5 og for kvinder mellem 7,0 og 9,4.

Er værdierne væsentligt lavere, er der tale om blodmangel, der kan have forskellige årsager.

Mens blodtrykket har noget med alderen at gøre, idet det er højere for ældre end for yngre, har hæmoglobin-indholdet i blodet ikke direkte noget med alderen at gøre.

Blodmangel eller anæmi kan for eksempel skyldes en nedsat produktion af røde blodlegemer, en indre eller en ydre blødning, en nedsat levetid for de røde blodlegemer (hæmolytisk anæmi), jernmangel eller en kombination af disse tilstande.

Sportsmænd i god kondition kan godt have et noget nedsat indhold af hæmoglobin i blodet, uden at det kan kaldes for unormalt.

De røde blodlegemers levetid er normalt 120 dage.

Ved perniciøs anæmi er antallet af røde blodlegemer betydeligt nedsat. Sygdommen, der tidligere var dødelig, skyldes, at organismen ikke kan optage vitamin B 12.

Dette vitamin kan nu gives i form af injektioner, hvorefter patienterne kan helbredes helt, når de med regelmæssige mellemrum får indsprøjtninger resten af livet.

.............................................................................................................

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (3 stemmer)
Siden er blevet set 2.186 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Regeringen, er der nogen der skal udskiftes?

Foreslå nyt svar
Effektiv reklame - klik her