Logo

Akupunktur

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Artikel billede

Sygdomsbehandling ved hjælp af akupunktur - indstikning af nåle på udvalgte steder - har en tusindårig tradition i Kina, men metoden er nu også taget op af en del læger i Danmark: efter at der synes at være gået mode i utraditionelle helbredelsesmetoder, der i nogen grad bryder med traditionel videnskabelig opfattelse af årsag og virkning.

Hvor anerkendt er denne bedøvelsesmetode?

Akupunktur er en årtusindgammel kinesisk helbredelsesmetode ved hjælp af indstikning af nåle på bestemte steder i legemet på de såkaldte meridianer.

Metoden bygger på andre principper end dem, som Vestens videnskabsmænd anerkender, og den er formentlig bedre egnet til brug blandt mennesker med en stærk autoritetstro end til skeptiske europæere og nordamerikanere.

Akupunktur har i nyere tid også været anvendt som bedøvelsesmetode, men resultaterne er omstridt. Hvor den har været anvendt med held, skyldes det formentlig den kendsgerning, at en påvirkning af en nerve kan blokere impulsen i en anden nerve. Akupunktur-bedøvelse vil næppe komme til at kunne konkurrere med de i Vesten anvendte bedøvelsesmetoder.

Der findes også i Danmark læger, der anvender akupunktur som helbredelsesmiddel og søges af patienter, som har tiltro til denne helbredelsesmetode, der har en lang tradition i Kina.

I hvor høj grad den vil udvikle sig i Danmark er endnu uafklaret, men alle kure, som man tror på, plejer at hjælpe på grund af placebo-virkningen (se denne), hvormed ikke være sagt, at akupunktur ikke kan have reel betydning. Det er blot endnu ikke dokumenteret videnskabeligt efter vestlige metoder.

De læger, der udøver akupunktur, er medlemmer af Dansk medicinsk Selskab for Akupunktur. Det er ved højesteretsdom forbudt ikke-læger at udøve akupunktur i Danmark.

Det ser ud til, at man ved akupunktur blandt andet også kan fremme produktionen af stoffer, som man selv producerer i legemet, og som modvirker smertefornemmelsen (serotonin, endorfin og enkefalin).

Men akupunkturs virknings-mekanisme er endnu ikke klarlagt i alle enkeltheder, og det er ikke alle patienter, der er lige egnede til den behandlingsform.

.............................................................................................................

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (2 stemmer)
Siden er blevet set 2.240 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Regeringen, er der nogen der skal udskiftes?

Foreslå nyt svar
Effektiv reklame - klik her