Logo

AIDS

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Hvad betyder AIDS og hvordan er smittefaren?

 

AIDS er en forkortelse af det amerikanske udtryk: Acquired Immune Defiency Syndrome, hvilket frit oversat betyder: erhvervet mangel på modstandskraft.

Sygdommen kulminerer med, at et menneskes naturlige modstandskraft overfor infektion (immun-beredskabet) brydes ned, så patienten bukker under for de almindelige infektionssygdomme, som andre mennesker plejer at komme sig af.

Det er de såkaldte T-lymfocytter, hvide blodlegemer, der er et vigtigt led i forsvarsmekanismen, der nedbrydes.

Det er dog ikke alle de smittede, der får den egentlige sygdom. Nogle er smittebærere uden selv at blive syge.

En blodprøve kan vise, at de har eller har haft AIDS, fordi de har antistoffer i blodet mod AIDS-virus, som de amerikanske forskere har kaldt for HTLV-3.

Ved en blodprøve, der skal indsendes til Statens Seruminstitut, kan det fastslås, om de er HTLV-3-positive eller HTLV-3-negative.

De, der er negative, er ikke blevet smittet, og de, der er positive, er smittede, men de bliver ikke alle sammen syge.

Hvorfor nogle af de smittede ikke bliver syge, mens andre bliver det, er et uafklaret spørgsmål, men der er forskere, som mener, at det er de homoseksuelle, der har de fleste kontakter med andre homoseksuelle mænd, der er mest udsat for at blive syge og dø af AIDS.

Kvindelige narkomaner er oftest også prostituerede, enten konstant eller i perioder. En del af dem er allerede smittet med AIDS og flere vil blive det, især fordi de undertiden deler kanyler med hinanden.

AIDS-virus kan smitte ved samleje mellem kvinde og mand.

De ca. 2.000 prostituerede kvindelige narkomaner risikerer derfor at smitte deres mange flere kunder.

Kunderne bør holde sig væk, og vil de ikke det, bør de anvende kondom, som ifølge kendte AIDS-forskere giver god beskyttelse.

Er man smittet, eller hører man til den risiko-gruppe, hvor man kan være smittet og derved bringe smitten videre, bør man tage hensyn til det og oplyse andre om det.

Man bør afholde sig fra sex, der medfører kontakt mellem slimhinder og sæd.

Slimhinder findes i skede, endetarm, kønsdele, mund og øjne. Smitten overføres kun via blodet og slimhinderne.

Narkoprostituerede må ikke give blod og ikke være bloddonorer.

Stiknarkomaner, mandlige homoseksuelle (bøsser) og bi-seksuelle mænd (mænd, der har seksuelt samkvem med begge køn) bør ikke give blod. De bør heller ikke dele kanyle, tandbørste eller barbermaskine med andre, og det er bedst at nedsætte antallet af sex-partnere til en enkelt fast forbindelse.

AIDS-virus findes endnu ikke i den almindelige befolkning, og AIDS smitter ikke ved håndtryk eller ved almindelig social kontakt i for eksempel offentlige trafikmidler.

Det findes i Danmark endnu kun i risiko-grupperne: homoseksuelle og bi-seksuelle mænd, stiknarkomaner, personer med bløder-sygdom, personer, der har tilbragt længere tid i Haiti og Centralafrika samt hos disse risikogruppers sex-partnere.

Mænd, der har samleje med prostituerede kvinder, risikerer at blive smittet, men smitterisikoen er mindre end almindeligt antaget, da det ikke er sædvanligt, at prostituerede kvinder har samleje med homoseksuelle mænd.

Bi-seksuelle mænd med mange partnere af begge køn kan være farlige for prostituerede og deres kunder.

AIDS-virus har bredt sig blandt prostituerede stiknarkomaner i de store byer, men forekommer sjældent eller slet ikke på landet.

Man kan endnu ikke vaccinere mod AIDS og har heller ikke nogen helbredelsesmetode.

Føler man sig syg og taber man utilsigtet mere end fem kilo i løbet af to måneder, hoster man og har hævede kirtler og eventuelt et karakteristisk hududslæt, bør man gå til læge.

Det er usandsynligt, at man har AIDS, men i sådanne tilfælde må man hellere gå til læge en gang for meget end en gang for lidt.

Hvordan AIDS i sin tid er opstået blandt mennesker, kan man kun gisne om.

Man ved, at nye sygdomme hos mennesket kan opstå gennem smitte fra dyr. Det har således været en almindelig antagelse, at den farlige Hongkong-influenza, der gik over verden i 1968, var opstået i asiatiske svinebesætninger.

Sandsynligheden taler for, at det virus, der giver AIDS, er kommet til mennesker via den abe-art, som man har kaldt den gulgrønne marekat. Det er en såkaldt dyre-abe, det vil sige en abe med hale, der lever i store flokke i Afrika, og som kan gøre skade på markafgrøderne.

Det er nemlig blevet påvist, at denne almindelige marekat næsten altid er inficeret med et virus, der ligner AIDS-virus meget.

Marekattene bliver ikke selv syge, da de igennem mange år er vænnet til dette virus, men en marekat har kunnet bringe smitten videre til et menneske, som den enten har kradset eller bidt.

AIDS virus har derefter i løbet af nogle få år bredt sig til mennesker, til at begynde med især på Haiti, der siges at være et yndet feriemål for homoseksuelle mænd.

AIDS smitter som sagt kun via blod og slimhinder.

Hvis alle ved det og tager hensyn til det, og oplysningen på dette område bliver almindelig gennem oplysningskampagner, er der grund til at håbe på, at sygdommen ikke vil brede sig til den almindelige befolkning, der ikke tilhører de nævnte risiko-grupper.

Hvis man ikke selv er smittet med AIDS, er den sikreste forebyggelsesmetode overfor denne farlige sygdom, at man holder sig til en og samme seksuelpartner, der ligeledes er HTLV-3negativ.

De, der får at vide, at de har sygdommen, bliver i reglen meget deprimerede, og har behov for psykiatrisk bistand. De frygter for at blive blinde og for at dø i løbet af kort tid.

Alle håber og venter på, at det vil blive muligt at helbrede og forebygge denne sygdom, men gennembruddet var endnu ikke kommet, da denne artikel blev trykt.

.............................................................................................................

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (2 stemmer)
Siden er blevet set 2.253 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Regeringen, er der nogen der skal udskiftes?

Foreslå nyt svar
Effektiv reklame - klik her