Logo

Affalds-protein

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Tip en venFacebook

Hvad er amyloid og amyloidose?

I forrige århundrede opdagede den tyske patolog Rudolf Virchow (1821-1902) et æggehvidestof (protein), som han gav navnet amyloid, hvilket betyder det stivelseslignende stof, idet stivelse på græsk hedder amylon.

Dets sammensætning var i lang tid ukendt, men nu ved man, at der i det indgår nogle af de antistoffer, som organismen benytter sig af ved bekæmpelsen af fremmedstoffer.

Aflejringen af amyloid foregår over hele legemet, men i særlig grad i nyrer, milt, lever, hjerte og hjerne, hvor det samler sig i små ansamlinger, som i læge sproget kaldes plaquer.

De kan forekomme særlig udbredt efter visse langvarige sygdomme som tuberkulose, leddegigt og syfilis, hvor der aflejres amyloid i vævene, så de ødelægges.

Amyloid-plaquerne menes at være særlig skadelige i forbindelse med nerveceller, der ikke kan forny sig. Man formoder, at amyloidet især lejrer sig om synapserne, forbindelsen mellem nervecellerne, og blokerer forbindelsen.

Nogle alderdoms-forskere hævder, at amyloid-aflejringerne i højere grad end forkalkning er årsag til de senilitetstegn, der viser sig hos ældre som øget glemsomhed, nedsat reaktionsevne m.m.

Amyloid skulle således være en nøgle substans ved forståelsen af det legemlige og sjælelige alderdomsforfald.

Sygdommen amyloidose kan optræde både som selvstændig sygdom (primært) og som følgesygdom (sekundært) og fører i løbet af få år til døden. Man kan ikke helbrede den, men modvirke dens symptomer.

.............................................................................................................

Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (1 stemmer)
Siden er blevet set 1.039 gange - Se og skriv kommentarer herunder.
• Urin er den let gullige væske, der fra nyrerne via urinlederne føres til blæren, hvorfra den...
• Hypnose er en søvnlignende bevidsthedstilstand, trance, som kan fremkaldes hos nogle mennesker...
• Åndssvaghed - oligofreni, mental retardationÅndssvaghed er ikke en sygdom, men en medfødt eller tidligt erhvervet hjernedefekt, der...
• Kikkert-synNår synsfeltet er indskrænket til nogle få grader omkring et fast punkt, bruger man...

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Fortæl dine venner om os